Svjetski festival posvećen Shakespeareu

Londonsko kazalište Globe u sklopu programa Globe to Globe (Kazalište Globe svijetu) koji je počelo danas južnoafričkom izvedbom Venere i Adonisa, predstavit će 37 Shakespeareovih djela i to na 37 svjetskih jezika, uključujući znakovni i maorski.

Program Globe to Globe dio je svjetskoga festivala posvećena Shakespeareu (World Shakespeare Festival) koji kazališna skupina Royal Shakespeare Company iz Stratford-upon-Avona organizira u sklopu Kulturnog festivala London 2012. u povodu ovogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara.

Kako se navodi na mrežnim stranicama Globea, u programu Globe to Globe sudjelovat će vodeći svjetski redatelji te više od 600 glumaca iz glumačkih skupina iz svih dijelova svijeta, od kojih neke djeluju u tajnosti i u ratnim zonama. Predstave će biti izvedene u Globeu - kazalištu za koje ih je Shakespeare izvorno i napisao i to onako kako su izvorno postavljane.

Shakespeare je jezik koji nas spaja više nego bilo koji drugi, koji nas podsjeća na našu gotovo nemjerljivu različitost i na našu začudnu i skrušenu običnost. No, iznad svega su drame - drame koje su putovale daleko i na svojem putu kumovale stvaranju novih kazališnih kultura, širile svjetlost i smijeh, te mnogim narodima - starima i novima, pomogle definirati same sebe. A upravo je Globe na Temzi mjesto s kojega su mnoge od njih i krenule na to nevjerojatno putovanje. Novi Globe na Temzi ponovno ih vraća kući, odjevene u kostime mnogih naroda, ističe se u najavi programa na stranicama Globea.