Zločine ni zaboraviti ni negirati

Hrvatski državni vrh - predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem - poručio je na komemoraciji na Spomen-području Jasenovac, u povodu 67. godišnjice proboja logoraša iz toga koncentracijskog logora, kako se ne smije zaboraviti i negirati zločine u Jasenovcu te da u Hrvatskoj fašističke ideje više neće proći.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako treba prepoznati svakoga tko želi negirati zločine i tko uime nacije želi mržnju i stradanje. Dodao je kako danas u udžbenicima nije napisana puna istina o Drugome svjetskom ratu. Predsjednik je upozorio kako se iz takvih tragičnih događaja često nije naučilo ništa jer se uvijek iznova javljaju pokreti koji bi opet pogazili ljudskost, slobodu i demokraciju. U Hrvatskoj nikada više fašističke, nacističke i ustaške ideje neće proći, istaknuo je Josipović.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako glavna zadaća ovakvih skupova nije držati političke govore, nego da djecu u školskim udžbenicima povijesti uči što se stvarno dogodilo i da spoznaju istinu. Kada su mladi već formirane osobe, nakon toga je kasno za učenje i svatko ide pod svoju zastavu, dodao je. Jedina zastava kod koje trebamo stati jest zastava demokratske slobodne i pravedne Hrvatske, otvorenog društva, zajednica svih onih koji u njoj žele živjeti, rekao je premijer Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Šprem rekao je da danas nitko ne može negirati žrtve Jasenovca koji je bio logor smrti i da ti zločini zaslužuju svaku osudu. Ustaški pokret, istaknuo je, nije bio u interesu naroda ni Hrvatske, već u njihovu vlastitom interesu, a suočavanje s vlastitom prošlošću potrebno je čak ako je i neugodna.

Više od 80 tisuća ubijenih, od kojih 20 tisuća djece, zastrašujući su znanstveno utemeljeni i dokumentirani podaci o ustaškom logoru Jasenovac i njih danas nitko ne može osporavati ni negirati, dodao je te podsjetio kako su žrtve najvećim dijelom bili Židovi, Srbi i Romi, ali da se ta ista, tobože prohvatska politika, nije ustručavala u logoru zatvarati i ubijati Hrvate, poput istaknutog člana Hrvatske seljačke stranke Mihovila Pavleka Miškine, zato što su se usprotivili Anti Paveliću i njegovim ustaškim sljedbenicima.

Tu smo da bismo svim žrtavama odali počast, želim zahvaliti svima koji su pomogli u čuvanju sjećanja na žrtve Jasenovca, rekao je Šprem te dodao kako su antifašističke vrijednosti ugrađene u temelje hrvatske države.

Nakon obraćanja predstavnika hrvatskoga državnog vrha molitve su izrekli predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj - pakrački paroh protonamjesnik Đorđe Teodorović, rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, rabin vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don, glavni imam sisački Alem ef. Crnkić i župnik Župe Jasenovac Mario Cimbal.

Izaslanstvo najvišega državnog vrha - predsjednici Hrvatskog sabora, Vlade RH i Republike, položilo je vijenac i odalo počast jasenovačkim žrtvama u podnožnju spomenika Cvijet.

Vijence su položila i odala počast i mnogobrojna izaslanstva antifašističkih udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja te predstavnici Sisačko-moslavačke županije, Grada Zagreba, Srpskoga narodnog vijeća, romske udruge, diplomatskog zbora i dr.

Jasenovac je bio najveći sabirni i radni logor u NDH, osnovan u drugoj polovini 1941. Od 1073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeno je i spaljeno. Istog dana 1945. počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.


Šprem o odazivu oporbenih političara u Jasenovac

Predsjednik Sabora izjavio je, na komentar novinara o slabom odazivu oporbenih političara na komemoraciju, kako je obavijestio sve saborske klubove zastupnika da se mogu organizirati za dolazak. Odazvali su se oni koji su bili ovdje i to je sve što mogu reći, kazao je novinarima nakon završetka komemoracije za jasenovačke žrtve.