"Veliki dan" osvojio Grand Prix

Dokumentarni film "Veliki dan" redatelja i scenarista Đure Gavrana osvojio je Grand Prix 21. dana hrvatskoga filma, koji su završili dodjelom nagrada u Kinu Studentskoga centra.

Za film o tome koliko je danas zahtjevno pripremiti tradicionalno vjenčanje i na što su sve mladi spremni pristati kada je riječ o 'velikom danu', Gavran je osvojio i nagradu za najbolju režiju Ocjenjivačkog suda, u kojemu su bili Mima Simić, Joško Jerončić i Nikša Kušelj.

Za najbolje glumačko ostvarenje nagrađene su Marina Redžepović i Karla Brbić u filmu "Ja sam svoj život posložila", a za najbolji scenarij Dario Juričan za desetominutni film "I,J,K,L" o dilemama jednog novinara. Najboljim montažerom proglašena je Iva Kraljević za dokumentarac "Oblak" o tragičnoj sudbini Luke Ritza, dok je Mate Matišić nagrađen za glazbu u igranom filmu "Životinjsko carstvo".

Za najbolju kameru, za igrani film "Ema", nagrađen je Dragan Ruljančić, nagradu za najbolju debitanticu osvojila je Mare Šuljak, autorica eksperimentalnog filma "Site Selection", a najbolji producent je zagrebački "Fade In". Posebno priznanje žirija dobio je film Dane Budisavljević "Nije ti život pjesma Havaja".

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je nagradu "Oktavijan" za najbolji igrani film Hani Jušić "Mušice, krpelji i pčele", koja je dobila i Nagradu Jelena Rajković Hrvatskog društva filmskih redatelja za najboljeg autora do 30 godina. "Oktavijana" za najbolji dokumenatarac osvojio je dokumentarni film "Blokada" Igora Bezinovića, a taj film dobio je i najviše glasova publike.

Najbolji animirani film po izboru kritičara je "Otac" skupine redatelja iz više zemalja, među kojima je i hrvatski autor Veljko Popović, a najbolji eksperimentalni film je desetominutna priča "Od do" Mirande Herceg.

Kritičari su kao najbolje glazbene spotove nagradili "Ezoteriju" Hladnog piva, u režiji Filipa Filkovića Philatza i "Sam na plesu" grupe Leut magnetik, u režiji Natka Stipaničeva, dok je za njih najbolji namjenski uradak špica filma "Koko i duhovi" animatora Alena Vukovića.

Žiri tjednika "Glas Koncila" dodijelio je nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu filmu "Botuov bubanj" Ivane Guljašević. Nagradu Salona odbijenih, za najbolji film koji nije uvršten u ovogodišnji program konkurencije festivala, osvojio je film "Monster Master" Zvonimira Haramije.

Za nagrade se natjecao 111 film, izabran između 300 prijavljenih.