Pronađen rijedak egipatski svitak

Britanski povjesničar i egiptolog British Museuma John Taylor slučajno je na izložbi u australskome muzeju otkrio fragmente egipatske Knjige mrtvih faraona Amenhotepa. Novinarima je objasnio kako je na izložbi mumija u muzeju u Queenslandu najprije naišao na djeliće papirusa s karakterističnim hijeroglifima Amenhotepa.

Amenohtep je zaslužan za konstrukciju Velikoga hrama u Karnaku blizu Luksora, jedne od najposjećenijih znamenitosti modernog Egipta.

Zaintrigiran svojim otkrićem, dr. Taylor je upitao ima li u arhivu još takvih fragmenata, na što je dobio pristup laboratoriju Konzervatorskog odjela.

Uskoro smo shvatili da uistinu postoji puno fragmenata 'Knjige mrtvih' ovog iznimno važnog čovjeka, rekao je Taylor za australske medije. Nije riječ o bilo čijem papirusu nego o onome jedne od najvažnijih osoba Egipta na vrhuncu njegova prosperiteta, kazao je Taylor. Dodao je i kako se radi o otkriću koje se znanstveniku dogodi jedanput u životu.

Fragmente je 1913. muzeju darovao donator koji je želio ostati anoniman. Obično nisu dostupni javnosti, no ovaj su put izneseni da bi dopunili gostujuću izložbu mumija British Museuma koju je Taylor kao glavni kustos Egipatske zbirke British Museuma došao otvoriti.

Objasnio je da su dijelovi Amenhotepova svitka rasuti po različitim institucijama, poput Bostonskog muzeja lijepih umjetnosti, British Museuma ili newyorškog Metropolitana. Primjerci pronađeni u Australiji bit će fotografirani da bi se otkrilo gdje se uklapaju u svitak, a Taylor vjeruje da bi svitak mogao biti dugačak i do 20 metara.