Izigravanja nema, pravila su jasna

Hrvatska priprema zakon kojim se predviđa primarno odvajanje otpada. Ako Sabor prihvati prijedlog novog zakona o otpadu, razvrstavanje će postati obvezno. Planira se naplata odvoza prema količini, odnosno volumenu.

U Njemačkoj se tako radi već godinama. U Bavarskoj primjerice svaki stanovnik dobije tri kante. U plavu odlaže papir, u crnu smeće, a u smeđu biootpad. Mjeri se po volumenu kante pa se određuje cijena. Građanima ne dolaze uplatnice. Novac se automatski naplaćuje s bankovnih računa. Izigravanja nema, pravila su jasna.

Kante moraju biti do vrha pune, zatvorene, čak su i kazne predviđene za nepoštivanje tih odredbi. Papir se odvozi jedanput mjesečno, ostali otpad svaki drugi tjedan. Plastika se također odvaja, ali je građani sami odvoze na općinske zelene otoke. Tko više sortira, prolazi bolje.

U Belgiji je odvajanje otpada postalo obvezno prije dvije godine. Plastične boce, metalna ambalaža, karton i papir odlažu se u vreće različitih boja. Osobe koje ne razvrstavaju otpad mogu biti kažnjene s najmanje 65 eura, a kazne mogu biti i nekoliko stotina eura u teškim slučajevima kršenja zakona.

U briselskoj regiji otpadom se bavi regionalna agencija, koja nije u privatnom vlasništvu. Posluje bez dobiti. Odvojene sirovine prodaje industriji pa se za taj iznos umanji cijena za građane. 

Obveza recikliranja u Washingtonu uvedena je još 1986. Otpad koji se ne može reciklirati odvozi se izvan grada gdje se spaljuje i tako služi i za proizvodnju elekrične energije. Zbrinjavanje tone smeća porezne obveznike stoji 50, a otpada za recikliranje 3 dolara. Da je zbrinjavanje otpada sve unosniji posao, svjedoči podatak - smetlar u Washingtonu godišnje na ruke dobiva oko 40 tisuća dolara - što iznosi oko 220 tisuća kuna.