Posljednji Queer Zagreb festival

Danas počinje posljednji Queer Zagreb festival: u 19 sati u kinu Europa u suradnji s časopisom Elle održat će se svečana premijera filma "Elles" s proslavljenom Juliette Binoche. Službeno otvorenje festivala bit će u 21 sat u Zagrebačkom plesnom centru s predstavom koreografkinja iz Južnoafričke Republike i Malija o modelima ženske komunikacije Corespondances.

Program festivala po različitim se lokacijama po gradu nastavlja sve do idućeg ponedjeljka, pri čemu se svaki dan u kinu Europa održavaju projekcije u 17, 19 i 21 sat, svaku noć je party program u Hotpotu u Petrinjskoj 31 (osim subote kada party groznica dolazi u dvoranu Jedinstvo s njujorškim clubbing spektaklom Pussy Faggot), a u večernjim satima su na rasporedu izvedbe.

Ove godine izvođači dolaze iz svih dijelova svijeta – od Brazila do Japana, a posebno je jak program koreografkinja koje problematiziraju širok spektar tema – od predstave s kojom se festival otvara autorica Kettly Nöel i Nelisiwe Xaba, do već idućeg dana kada Hela Fattoumi s partnerom Ericom Lamoureuxom razmatra homosenzualnost u sklopu arapskog svjetonazora. Marta Soares će u svom radu za koji donosi 450 kilograma pijeska na pozornicu prikazati proces protjecanja vremena, a mlada koreografska nada egzotičnog podrijetla (Zelenortski Otoci) Marlene Monteiro Freitas za svoj rad oživljava crtež nastao tijekom jednog koncerta.

Festival zaokružuje program i likovnim, koncertnim i društvenopolitičkim segmentom: četiri brazilske autorice i jedan hrvatski autor predstavit će se izložbom Tužni tropi u srijedu, kada se održava i koncert indie folk kantautora Holcombea Wallera u malom pogonu Tvornice kulture. U četvrtak i petak održava se međunarodna konferencija o LGBT pitanjima na Balkanu, Kavkazu i arapskim zemljama.

Festival će svoje posljednje izdanje okruniti posebnim događajem obilježavanja svojih deset godina u HNK u nedjelju te remek-djelom jednog od najpoznatijih europskih koreografa Raimunda Hoghea na zatvaranju festivala u Muzeju suvremene umjetnosti u ponedjeljak 30. travnja.