Subversive Festival: "Europa Incognita"

Filmski program petog Subversive Festivala održat će se od 5. do 12. svibnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, a u sklopu krovne teme "Europa Incognita" upozorit će na probleme suvremenog europskog društva kroz tri filmske sekcije: Nove tendencije europskog filma, Europske migracije te sekciju feminističkog filma.

Nove tendencije u europskom filmu predstavit će film "Black Block" Carla Augusta Bachschmidta o jednom od prosvjednika na summitu G8 u Gennovi koji je zajedno sa skupinom aktivista odlučio provesti noć u genovskoj školi Diaz prije povratka kući. Njihova noć u školi ostala je zabilježena kao jedna od najkrvavijih epizoda u novijoj talijanskoj povijesti, s dosad neviđenim stupnjem policijske brutalnosti.

"Zelena krv" redatelja Adrea Segre, bavi se ksenofobijom i rasizmom koji su postali svakodnevnica talijanskog Juga, dok je "Kontrola niske rezolucije" Michaela Palma lucidni filmski esej o društvu kontrole i biopolitici.

Kompleksnu temu migracija i konstrukcije identiteta dijaspore tematizirat će sekcija "Europske migracije". Najavljena dokudrama "Na ovome svijetu" Michaela Winterbottoma sagledava okrutnu situaciju u kojoj se nalaze izbjeglice, tražitelji azila i imigranti. U filmu "Lamerica" redatelj Gianni Amelio postavlja protagonista u poziciju siromašnih Albanaca koji traže nesigurne putove do Italije.

Subversive Film Festival u suradnji sa ženskim filmskim festivalom u Bruxellesu "Elles Tournent Dames Draaien" osmislio je i treću sekciju koja se Europom bavi iz isključivo ženske perspektive, fokusirajući se na žensko autorstvo kao temeljni princip odabira.

U sklopu feminističke sekcije bit će, među ostalim, prikazan film Dagmar Schultz "Audre Lorde - Berlinske godine 1984. - 1992.", topao portret vrlo utjecajne žene, jedne od osnivačica crnog feminizma koja je izvršila snažan utjecaj i na bjelkinje. Najavljen je i film "Fleksibilna žena" Tatjane Turanskyj, radikalna komedija o nezaposlenoj arhitektici Greti koja se odbija podčiniti pravilima globaliziranog kapitalističkog svijeta. Eksplozivni film "Prljavi dnevnici" priredila je Mia Engberg, a prikazuju 12 feminističkih prijedloga kako promišljati pornografiju kroz žensku perspektivu.

Uz ove tri sekcije koje se na različite načine bave ili uranjaju u kontekst Europe, u sklopu popratnog programa prikazat će se još dvije sekcije filmova pod nazivom "Četvrti film" i "Nove estetike latinoameričkog filma". "Četvrti film" naziv je za filmsko stvaralaštvo autohtonih zajednica širom svijeta koje povezuje sličan status u matičnim zemljama, ali i slični problemi ekonomske i političke prirode. "Nove estetike latinoameričkog filma" prikazat će neke od najvažnijih filmova nastalih u proteklih deset godina.

U tjednu nakon filmskog programa, od 13. do 19. svibnja, održat će se međunarodna konferencija "Budućnost Europe" na kojoj se već tradicionalno pripremaju izlaganja prominentnih imena radikalne teorijske misli.