Znanstveni skup o hrvatskim mučenicima

Dvodnevni međunarodni znanstveni skup Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine, koji su organizirali Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH (BKBiH) za hrvatski martirologij zajedno s Hrvatskim institutom za povijest i Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, održava se u zgradi HBK u Zagrebu.

Predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić pozdravljajući skup napomenuo je kako su njime htjeli podsjetiti na žrtve kojima se želi zatrti svaki spomen. Nismo zarobljenici prošlosti nego zaljubljenici u istinu o svom narodu, rekao je ocjenivši kako mladi naraštaji imaju pravo znati istinu.

Predsjednik Upravnoga vijeća Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina Andrija Hebrang napomenuo je kako je Ured počeo raditi ove godine te dodao kako mu je cilj pronaći i obilježiti grobove žrtava komunizma, ubijane po pravilima koja ne poznaje Europa. Podsjetio je kako su, za razliku od nas, sve komunističke zemlje uglavnom pronašle i obilježile žrtve komunističke vlasti.

Ravnateljica Hrvatskoga instituta za povijest Jasna Turkalj podsjetila je na projekte svoga Instituta, koji je objavio četiri knjige dokumenata o jugoslavenskim partizanskim zločinima. Cilj nam je napraviti cjelovit popis ratnih žrtava. Turkalj smatra kako je to najbolji način borbe protiv politizacije žrtava.

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Vlado Šakić smatra kako je današnji skup početak šireg istraživanja pitanja o hrvatskim žrtvama.

U prvom dijelu daje se načelni prikaz kako je komunizam u ne tako dugo vrijeme mogao pobiti oko sto milijuna ljudi u svijetu te kako se to događalo na prostoru gdje žive Hrvati u Hrvatskoj i BiH. Zbog velikog broja hrvatskih žrtava koje su ubijene u Sloveniji na skupu sudjeluje i Mitja Ferenc, najbolji stručnjak za ta pitanja u Sloveniji. Drugi dio daje pregled stradanja u pojedinim biskupijama i redovničkim zajednicama, dok je treći dio posvećen postulaturama za pojedine žrtve.

Drugog dana na skupu će sudjelovati i Lojze Peterle, član Europskog parlamenta i vođa europskih pučana.