'Sve je dobro što se dobro svrši' - tko je autor?

William Shakespeare nije sam napisao komediju "Sve je dobro što se dobro svrši", najvjerojatnije mu je pomogao Thomas Middleton, pokazala je podrobna analiza vokabulara, rime, stila i gramatike koju su proveli oxfordski sveučilišni profesori. Proučivši komediju, znanstvenici su zaključili da su, s obzirom na razlike u stilu i nedosljednosti u tekstu, djelo vjerojatno pisala dvojica autora, prenose britanski mediji.

Profesorica Laurie Maguire tvrdi da je većina djela iz Shakespeareova vremena plod rada skupine autora, no s obzirom na ugled i status slavnoga pisca njegova se djela dosad nisu promatrala na taj način.

Čini se da je ipak riječ o suradnji. Rad pisaca onoga doba bio je sličniji radu skupine pisaca u nekom današnjem filmskom studiju, tvrdi Maguire. Dodala je kako je prilično uvjerena da se u pisanje slavne komedije upleo još netko.

Istraživanje profesorice Maguire i dr. Emme Smith s oxfordskoga sveučilišta pokazuje da bi taj drugi autor mogao biti Thomas Middleton. Svaki pisac ima svoj jedinstveni "književni otisak", svojevrsni stilistički DNK, a podrobnom analizom jezika otkriveni su "markeri" koji upućuju na Middletona. Rima i ritam nekih dijelova komedije, sklapanje rečenice pa čak i izbor riječi pokazuju da je Middleton imao svoje prste u nastanku drame.

Neke riječi iz djela u to se doba mogu naći samo u Middletonovim dramama. Osim toga, neke didaskalije bliže su Middletonovu nego Shakespeareovu stilu.

Thomas Middleton (1580.-1627.) podrijetlom je bio iz Londona i mlađi od Shakespearea, a u analiziranom tekstu vidi se primjena modernije gramatike. Middleton se proslavio djelima poput "Prijetvornik" i "Žene, čuvajte se žena", a njegovu suradnju sa Shakespeareom dr. Smith uspoređuje sa suradnjom uglednog glazbenika i zvijezde u usponu.