Struja skuplja 20, plin 22 posto

Vlada je na sjednici donijela odluku o poskupljenju struje i plina od 1. svibnja. Struja poskupljuje za 20%, a plin za 22%. Tako će struja prosječnoj obitelji mjesečno poskupjeti za 40 kuna, a plin za 33.

HEP: Točna cijena kilovatsata

Objašnjavajući odluku, premijer Zoran Milanović istaknuo je da su te loše vijesti realnost i da to treba reći. Ovo su zadnje dvije loše vijesti iz spektra takvih vijesti, koje su počele s povećanjem PDV-a, a nastavile se sa stečajevima u brodogradnji, Dalmacijavinu, Vjesniku, Jadrankamenu itd., ustvrdio je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Prihvaćen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona te Prijedlog uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa temeljem radnog odnosa.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da se izmjenama omogućava objava imena poreznih dužnika i uređuje pitanje odgovornosti. Donesena je uredba kojom tvrtke koje ne uplaćuju doprinose ne mogu isplaćivati plaće. Linić kaže se uredbom regulira isplata plaća i doprinosa, kao i način postupanja Porezne uprave u slučaju nepravilnosti.

Od 34 točke, raspravljen je još i prijedlog poskupljenja, Nacrt prijedloga zakona o poticanju zapošljavanja te Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.