Mladi će raditi za 1600 kuna

Vlada će odlučivati, uz poskupljenje struje i plina, i o Prijedlogu zakona o poticanju zapošljavanja. Cilj zakonskog prijedloga je mladim nezaposlenim osobama omogućiti zapošljavanje na godinu dana tijekom kojih bi im bili plaćeni mirovinski doprinosi, a primali bi naknadu od 1600 kuna kako bi im se pomoglo da steknu godinu dana radnog iskustva, uz plaćeni staž, mentora i program osposobljavanja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić smatra kako je mjera da se mladim nezaposlenim osobama omogući zapošljavanje posebno namijenjena dvjema skupinama - visokoobrazovanima koji dosad nisu bili zaposleni i obrtnicima koji će sada moći lakše zapošljavati naučnike.

Plenum zagrebačkoga Filozofskog fakulteta je prije nekoliko dana poslao otvoreno pismo ministru Mrsiću u kojemu izražava neslaganje s prijedlogom zakona o poticanju zapošljavanja. Ocjenjuju da on ide u korist privatnim poslodavcima, a na štetu budućih radnika. Smatraju kako je namjera vladajuće elite da tim zakonom manipulira nezaposlenošću i statistički je umanji te stvori nove oblike nesigurnog i potplaćenog rada.

Plenum FF-a ocjenjuje zakon potpuno neprihvatljivima, u svakom smislu lošim i štetnim za one na koje se odnosi, studentice i studente koji će u sljedećih nekoliko godina završavati studije, koji žele raditi i za svoj rad biti plaćeni.

Objašnjenje da se novim zakonom želi mladima omogućiti da steknu radno iskustvo kako bi lakše pronašli 'pravo' zaposlenje naivno je formulirano, kažu te ističu kako je sasvim jasno da će poslodavci osobu nakon što odradi svoju godinu dana zamijeniti novim besplatnim kadrom, pokupiti svoj povrat uplaćenih doprinosa i smanjiti prava i plaće stalnim zaposlenicima ili ih u potpunosti zamijeniti neplaćenim jednogodišnjim 'prolaznicima'.

Gotovo istodobno Sabor će raspravljati o javnom okupljanju kojima Vlada predlaže da se ponovno dopusti prosvjedovanje na Markovu trgu, i to do 1500 sudionika na deset metara od sjedišta Hrvatskoga sabora, Vlade i Ustavnog suda. Tako će nezadovoljni ponovno moći pred glavne institucije države.