Alah, sloboda i ljubav

Irshad Manji živi život koji bi izabrali mnogi da ih nije strah ili da nisu skučeni u poimanju svijeta. Ona je izabrala hrabrost unatoč prijetnjama, vjeru nasuprot ekstremizmu, ljubav kao univerzalni jezik.

Kanadska književnica, novinarka i kritičarka islamskog fundamentalizma Irshad Manji rođena je u Ugandi. Kao četverogodišnjakinja s roditeljima bježi od crnog rasizma, odnosno režima Idija Amina, i odlazi u Kanadu. Riječ je o muslimanskoj reformatorici, ženi neizmjerne hrabrosti, autorici knjige "Alah, sloboda i ljubav", koju promiče i u Hrvatskoj.

Irshad Manji je profesorica na njujorškom sveučilištu. Za sebe kaže da je pravovjerna muslimanka, koja odbija nametnute autoritete. Ako ne preispitujemo svoja stajališta, osuđeni smo na pokornost. Bog je jedan za sve ljude, a taj bog sigurno propovijeda ljubav, a ne mržnju, i zato treba mijenjati predodžbu o islamu. Ako doista vjerujete da je islam miroljubiva vjera, tada to ne smijete izreći šapatom, morate svojim djelima pokazati da je to istina, tvrdi.

Ono o čemu govori Irshad Manji danas se možda u Hrvatskoj čini pomalo egzotičnim, no ulaskom u Europsku uniju pitanja koja se vežu uz Islam itekako će morati početi zanimati hrvatsku javnost, poručuju iz Građanskog odbora za ljudska prava, hrvatski domaćini Irshad Manji.

Građanska hrabrost Irshad Manji te njezine osude radikalnog islamizma nisu bezopasne. Unatoč prijetnjama smrću, ona odbija živjeti u strahu.

Ako ih se bojim, dajem im veću moć od one koju smatraju da već imaju. Iskreno, smirena sam i spokojna. Pomirila sam se s time da im se suprotstavljam. Radim to na nenasilan način. Kad to vide, mislim da će neki od njih, iako to nikada ne bi priznali, shvatiti da je veća moć u građanskoj hrabrosti nego u mržnji, rekla je Irshad Manji.