Orhan Pamuk otvorio Muzej nevinosti

Turski nobelovac otvorio je u Istanbulu 'Muzej nevinosti', neobičan prostor posvećen likovima i predmetima iz njegova istoimenog romana.

Osamdeset tri muzejske vitrine - po jedna za svako poglavlje romana objavljenog 2008. - posvećene su nemogućoj ljubavi Kemala, imućnoga 30-godišnjaka koji uoči zaruka s djevojkom iz svoje sredine susreće siromašnu daleku rođakinju Fusun.

Ljubav prema Fusun pretvara se u fetišističko obožavanje predmeta koji joj pripadaju, od naušnice u prvom poglavlju pa sve do proljetne haljine. 

Pišući roman, skupljao sam predmete koje sam opisao u knjizi, potvrdio je Pamuk predstavljajući muzej. Muzej nije ilustracija romana, a roman nije objašnjenje muzeja, ali su blisko povezani, dodao je prepričavajući proces nastajanja romana i muzeja.

Književniku, koji je 2006. primio Nobelovu nagradu, nije toliko zanimljiva priroda svakog izloženog predmeta koliko njegova sposobnost da probudi osjećaje.
Nisu bitne slavne stranice prošlosti, sultani ni veliki vojskovođe, bitni su ljudi i njihovi predmeti. Kažemo da je naš svakodnevni život častan i da naši predmeti moraju biti sačuvani - naše geste, riječi, mirisi, tvrdi književnik.