Završava posljednji Queer Zagreb

Ove je godine održano jubilarno, deseto izdanje Queer Zagreba. Prema najavi organizatora, ono je ujedno i posljednje - format je dostigao vrhunac, a ideja queera nastavit će se razvijati transformacijom formata.

Tijekom osam dana (23. - 30. travnja) festival je ugostio 70-ak umjetnika iz više od 20 zemalja. Bogat kazališni, plesni, filmski i likovni program te dvodnevna konferencija posvećena Balkanu, Kavkazu i arapskom svijetu odvijali su se u Zagrebačkom plesnom centru, Gavelli, MSU, HNK, kinu Europa, Tvornici i Galeriji Karas.

Posljednja predstava 10. Queer Zagreb festivala je Umrem li, ostavite balkon otvoren njemačkog koreografa Raimunda Hoghea u Muzeju suvremene umjetnosti.

Veza Hoghea sa zagrebačkom publikom traje već šest godina. Umrem li... Lorcin je stih, prikladno ime za predstavu koja se naslanja na rad Dominique Bagoueta, osnivača festivala Montpellier Danse. Predstava je Hogheovo remek-djelo, intimni pogled na vrijeme 1980-ih, epidemiju AIDS-a, vrijeme s Pinom Bausch, na Hervea Guiberta...

Na internetskim stranicama Festivala navodi se kako se ovogodišnji Queer Zagreb zapravo programski gradio upravo oko toga gostovanja.