'Kopno' otvara Dane europskog filma

Svečanom projekcijom talijanske humorne drame Kopno (Terraferma) o ribarskoj obitelji koja spašava i skriva skupinu ilegalnih imigranata večeras u kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti počinju Dani europskog filma. Za vrijeme Europskog tjedna, od 2. do 9. svibnja, održavat će se u Zagrebu, Rijeci i Puli.

Dane će otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, zajedno sa šefom delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanikom Paulom Vandorenom, te će nakon otvorenja prisustvovati projekciji talijanskog filma Kopno.

Tijekom Dana europskog filma u zagrebačkim kinima Metropolisu MSU, Art kinu Grič i KIC Art kinu, riječkom Art kinu Croatia te pulskom kinu Valli bit će prikazano sedam filmova iz sedam zemalja Europske unije, izvijestili su organizatori.

U organizaciji Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i udruge Kulturni klub iz Zagreba bit će prikazani žanrovski šaroliki filmovi smješteni u različita vremenska razdoblja (od 19. stoljeća do današnjih dana).

Tako će gledatelji uz Kopno moći vidjeti i nizozemski kriminalistički triler Otmica Heineken, slovensku dramu Piran Pirano, austrijski pustolovni film Moj najbolji neprijatelj, dansku dramu Obitelj, francuski kriminalistički film Partneri te irsku kostimiranu dramu Albert Nobbs. Riječ je o djelima koja na različite načine progovaraju o sličnim temama: razumijevanju i prihvaćanju drugoga, ljubavi i povjerenju.

Program je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, Francuskim institutom, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, veleposlanstvima Kraljevine Danske i Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH, Odjelom za kulturu grada Rijeke te slovenskom producentskom kućom Arsmedia i zagrebačkim VTI-jem.

Ulazak na sve projekcije je slobodan.

Kopno
Albert Nobbs
Piran Pirano