'Pazit ću da budem blaži, ali prešutjeti - neću'

Možda sam u nekim svojim istupima bio presnažan u riječima i ispričavam se ako sam bilo koga povrijedio. Možda ću paziti da budem blaži u izričaju, ali nikada neću prešutjeti nerad, nezakonitosti, neodgovornost, korupciju i kriminal, poručio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović zastupnicima koji su u Saboru raspravljali o njegovoj smjeni. Zahvalio je svima, a posebno HDZ-ovoj zastupnici Jadranki Kosor, koja je zatražila njegovu smjenu u ime HDZ-a, te mu dala mogućnost da pokaže kako je on ministar kakvog HDZ nikad neće imati - neće krasti, varati, lagati i zlorabiti novac poreznih obveznika. Cilj mu je, kazao je, postići u svom resoru kulturu uspjeha koja će značiti promjenu društva u zdravo društvo.

Jovanović: Nisam ministar nogometa na rubu znanosti

Zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh je zahtjev HDZ-a za Jovanovićevom smjenom nazvao licemjernim. HDZ-ovcima je poručo da su, s obzirom na stanje u državi koje su ostavili, zadnji koji trebaju Kukuriku koaliciji govoriti kako će vladati. Je li to ona stranka koja nas je nazivala stokom sitnog zuba, a najbliži suradnici Jadranke Kosor zastupnike nazivali budalama, pijancima, komunjarama, udbašima i poručivali da se držimo štange, upitao se Richembergh. HDZ-ovce je zapitao kakvu su to poruku oni poslali kada su iz javnih poduzeća izvlačili novac preko Fimi medije.

Vladimir Šeks (HDZ) je HNS-ovca prozvao za kršenje Poslovnika a predsjedavajućem Nenadu Staziću (SDP) zamjerio da dopušta Richemberghu vrijeđati HDZ-ove zastupnike, s čime se složila i Jadranka Kosor. Oboje su najavili su kako će od Odbora za Ustav i Poslovnik zatražiti da utvrdi je li prilikom Richemberghovog govora, odnosno Stazićevim nereagiranjem prekršen Poslovnik. Kosor je Richemberghu predbacila i da spominjanjem Fimi medije vrši pritisak na pravosudni sustav. Stazić je ustvrdio kako Beus nije vrijeđao HDZ-ovce već iznosio stavove HNS-a.

Josip Salapić (HDZ) rekao je kako nije imao namjeru nikoga uvrijediti, no podsjetio je na Jovanovićevu izjavu kako bi čelnici Hrvatskog nogometnog saveza (HNS-a), kada se pogledaju u ogledalu, trebali pljunuti na njega. Tu je izjavu ocijenio vrlo lošim primjerom komunikacije za jednog ministra. Stjepan Milinković (HDZ) također je rekao da je protiv pljuvanja bilo koga, jer to nije ni kulturno ni higijenski. Zoran Vinković rekao je kako HDSSB smatra da nepovjerenje ne treba izglasati samo Jovanoviću, već i cijeloj Vladi.

Na početku rasprave predsjednica Kluba HDZ-a Jadranka Kosor kazala je da je Jovanović nedostojan obnašanja ministarske dužnosti te da ga treba smijeniti jer ne potiče kulturu dijaloga i poštovanja različitosti. Grubim kršenjem Zakona o suzbijanju diskriminacije Kosor smatra najavu ministrova pomoćnika Petra Skansija da će paraolimpijci koji su osvojili zlatnu medalju od države dobiti upola manje novca nego olimpijci. Naglasila je da se Jovanović, dok je bio saborski zastupnik, sebe želio promovirati kao osobu koja se bori protiv korupcije, te da ju je zapanjilo njegovo prešućivanje Vladine odluke da se na čelno mjesto u Janafu imenuje osoba s prvostupanjskom presudom, a na čelo Fonda za zaštitu okoliša osoba s pravomoćnom optužnicom.

Na kraju svog izlaganja Jovanović se obratio Jadranki Kosor. Nikada nije izišao niti jedan službeni dokument koji govori o tome da će postojati razlike između olimpijaca i paraolimpijaca, poručio je. Upozorite ministra da nije u kokošinjcu i da se ponaša pristojno, zamolila je Kosor potpredsjednika Sabora Nenada Stazića. Program Kukuriku koalicije bio je sakriven, varali ste građane i niste naveli da ćete u nadzorne odbore javnih poduzeća dovoditi po podobnosti, kartaške kolege, one koji imaju potvrđene optužnice i prvostupanjske presude, rekla je Kosor Jovanoviću.

Ministra Jovanovića podržala je potpredsjednica vlade Milanka Opačić. Ne možemo prihvatiti da izgovorena riječ može biti razlog za bilo čiju smjenu i iskazivanje nepovjerenja, poručila je Opačić zastupnicima. Dodala je kako treba imati odgovornost za izgovorenu riječ, ali i morala i svijesti o tome što su pojedinci radili i koliko su oštetili hrvatske građane. Potporu je Jovanović dobio i od zastupnika nacionalnih manjina Nedžada Hodžića i SDSS-a Milorada Pupovca.