'Ina je krunski dijamant'

Svjedočenjem menadžera mađarske naftne kompanije MOL Zalana Bacsa na  Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu optuženom za ratno profiterstvo u slučaju Hypo te uzimanje mita u slučaju Ina-MOL.

Bacs je bio MOL-ov predstavnik u upravi Ine od početka 2007. do srpnja 2010. zadužen za financije, a od lipnja 2009. bio je direktor sektora rafinerija. Bacs je svjedočio da su sve odluke u Ini donošene konsenzusom.

Rekao je i kako je u tim godinama plinsko poslovanje znatno opterećivalo Inu jer se oko 40 posto plina uvozilo, a u Hrvatskoj prodavalo po znatno nižoj cijeni od dobavne. U isto to vrijeme Ina je morala vratiti kredit od milijardu kuna, a ako ne bi bila u mogućnosti, prijetio joj je stečaj. Bacs je Inu nazvao krunskim dijamantom hrvatskog gospodarstva, koja bi u slučaju stečaja potpuno propala.

Za rješenje tog problema vlada je imala dva izbora - ili skuplji plin ili izdvojiti iz Ine plinsko poslovanje. Nakon pregovora u siječnju 2009. godine sklopljen je ugovor o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine te dogovor o izmjeni međudioničarskog ugovora, potvrdio je Bacs.

Odgovarajući na pitanje tužiteljice, Bacs je ponovio da je Ini gubitke stvaralo plinsko poslovanje.


Tamas: Vladi bilo važno minimalizirati gubitke plinskog poslovanja

Predstavnica MOL-a koja je sudjelovala u pregovorima oko izdvajanja plinskog biznisa iz Ine Katalin Tamas rekla je da se pregovorima pristupilo jer je hrvatskoj vladi bilo strateški važno doći u vlasništvo skladišta plina kako bi osigurala energetsku neovisnost. Svjedokinja obrane rekla je da se prodaju skladišta Okoli povezivalo s izdvajanjem plinskog poslovanja jer su to dva povezana segmenta. Dodala je da je Vladi bilo važno minimalizirati gubitke koje je stvaralo plinsko poslovanje zbog skuplje kupovne od prodajne cijene plina.

Kazala je da je podzemno skladište plina nakon izdvajanja i usvajanja europskih standarda počeo poslovati s dobitkom, dok je u Ini stvarao gubitke. Mađarska strana je u pregovore ušla s ciljem da se ukinu gubici u plinskom poslovanju, ustvrdila je. Iako se u pregovore uključila nakon dogovora o izdvajanju plinskog poslovanja i prodaji skladišta plina, misli da je na prodaji skladišta ustrajala hrvatska strana.

Za pregovore o preuzimanju tvrtke "Prirodni plin" rekla je da su bili teški. Hrvatska strana je vidjela da će u prijelaznom razdoblju morati financirati gubitke pa je inzistirala da osigura što povoljniji položaj, pri čemu je analizirala svaku pojedinu stavku.
Svjedokinja je ocijenila da je Hrvatska sklapanjem ugovora o plinskom poslovanju samo djelomično osigurala energetsku stabilnost jer su ugovori samo dijelom ostvareni.

Suđenje se nastavlja 10. svibnja kad bi trebalo svjedočiti dvoje svjedoka iz Mađarske.

Prema ujedinjenoj optužnici, Sanader je od direktora MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebao izdvojiti posao s plinom. Tereti ga se i za ratno profiterstvo, odnosno da je od čelnika Hypo banke primio proviziju za kredit koji je Hrvatska u vrijeme ratne opasnosti podignula za kupnju diplomatskih predstavništava.