Narodna povijest SAD-a

U izdanju VBZ-a nedavno je objavljeno djelo "Narodna povijest SAD-a" autora Howarda Zinna, kapitalno djelo o jednom od mogućih pristupa povijesti.

Ta se "narodna povijest" kloni navodno prijelomnih datuma, obljetnica i mitskih ličnosti te se usredotočuje na ono što srednjostrujaška historiografija u pravilu zanemaruje: permanentni konflikt između izrabljivača i izrabljenih, elita i onih izvlaštenih i obespravljenih. Dominantne narative američke, ali i najvećeg dijela ostalih nacionalnih historiografija – one o "nacionalnom jedinstvu" i "progresu" – Zinn dekonstruira te, širokim potezom ali uz mnoštvo detalja, raskrinkava kao jeftinu masku za klasni konflikt između elita i eksploatiranih.

Isti se sukob, pokazuje Zinn, nalazi u temelju američkog projekta i kapitalističkog uređenja općenito, a s obzirom na potrebe isti se u pojedinim razdobljima u većoj ili manjoj mjeri izmješta u rasni, rodni, vjerski ili koji slični manjinsko/identitetni spor.

Osim što je, uz izniman korpus citirane literature i opsežno istraživanje arhivske građe, ponudio alternativnu, mnogo opipljiviju verziju povijesti onih ušutkanih devedeset i devet posto, Zinn je napisao i vrhunski ispripovijedanu, emfatičku anatomiju narodnog otpora – hrestomatiju dokaza da prava ne dolaze sama od sebe, nego se za njih valja izboriti.

"Narodna povijest SAD-a" iz dana u dan sve je aktualnija, a modelski je itekako od koristi za razumijevanje naših različitih "povijesti" – pogotovo one koju s katedri često prezentiraju kao našu i jedinu, a mi nemamo zapravo ništa s njom.