Natječaj za intendanta tek formalnost?!

Nakon što su dva poništena, očekuje se treći natječaj za novog intendanta zagrebačkog HNK. Istodobno, skupina kulturnjaka javnim istupima prosvjeduje protiv sukoba interesa i netransparentnosti HNK te tvrdi da je natječaj tek formalnost jer se već unaprijed zna tko dolazi na čelo kazališta.

Redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Snježana Banović i suvlasnica kazališta Mala scena Vitomira Lončar, obje doktorice teatrologije, uz još nekolicinu svojih kolega nedavno su se prijavile na, sad već poništen, natječaj za intendanta HNK. Bilo je to više radi performansa negoli stvarna odluka, ne bi li, kažu, upozorile javnost na loš kazališni sustav i sukob interesa koji u njemu vlada.

Mislim da je jasno da Ana Lederer dobiva i treći mandat i da je to dogovoreno, kao što su i sve funkcije u javnim kazalištima unaprijed dogovorene u ovoj zemlji. Neshvatljivo je da imamo javne natječaje, a da sve to skupa nema veze s javnom procedurom, rekla je Vitomira Lončar.

A javne procedure nema, tvrdi Lončar, zbog sukoba interesa u Kazališnom vijeću, koje prema zakonu novog intendanta predlaže gradonačelniku i ministrici kulture, a oni onda Vladi.

Član kazališnog vijeća Duško Ljuština, ravnatelj kazališta Kerempuh, vjenčani je kum poslovnoj ravnateljici HNK Steli Stazić i prema zakonu treba pregledavati dokumentaciju koju mu svaki mjesec donosi kuma na stol. Ako to nije sukob interesa, onda ne znam što je,
izjavila je Lončar.

Ana Lederer i Stela Srtazić došle su u HNK 2005., a ja 2007. i nekog je sukoba interesa sasvim sigurno bilo jer u ovih pet godina HNK nije završio nijednu godinu u minusu i popunjen je preko 90%,
komentirao je Ljuština.

Ana Lederer se ne obazire na napade tzv. kulturne gerile zbog netransparentnosti i lošeg poslovanja HNK: Pratim što tzv. gerila radi, ali jedno je uličarsko razmišljanje, a drugo ozbiljno vođenje kazališne kuće. Nije poslovanje HNK tajna. Pa imamo kazališne mehanizme kontrole; kazališno vijeće, Grad, ministarstvo, tu su i različiti financijski nadzori, i to svaka tri mjeseca.

No porezne obveznike, koji za HNK izdvajaju oko 100 milijuna godišnje, više zanima program zbog kojeg bi trebali dolaziti u kazalište.

Na razini kritičke percepcije kazališna kuća ima ocjenu 3 do 4, a u nekim procjenama, nažalost, i niže, rekla je Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, u emisiji "Pola ure kulture" 19. travnja 2012.

S obzirom na to da je ministrica na početku mandata cjelokupnoj hrvatskoj kulturi dala ocjenu 3, ova ocjena sadašnjoj intendantici daje vjetar u leđa za novu utrku za HNK, a kondicijske pripreme, neslužbeno doznajemo, imaju Miro Gavran i Velimir Visković.