Iz riznice Katedrale sv. Dujma

Povodom proslave nadolazećega blagdana grada Splita, koji se slavi 7. svibnja otvorena je izložba "Iz riznice Katedrale svetog Dujma". Sve su organizirali Splitsko-makarska nadbiskupija, Konzervatorski odjel u Splitu, Ministarstvo kulture i Grad Split. Na izložbi je najavljeno kako će Split dobiti Muzej sakralne umjetnosti.

Dio fundusa riznice splitske Katedrale izložen je u vijećnici među kojima slike, srebrni predmeti, obredno ruho i rukopisi koji potječu od 11. do 13. soljeća, a neki od njih su nedavno restaurirani. Posjetitelji izložbe u Staroj će gradskoj vijećnici moći vidjeti i kamene spomenike iz opreme srednjovjekovne katedrale. U gradu ističu kako su na izložbi posebno izložene i kopije restauriranih reljefa iz 13. stoljeća koji su ugrađeni u podanak zvonika prvostolnice, te skulpture iz velovaroških i marjanskih crkava.

Riznica splitske Katedrale jedna je od najvrednijih u Hrvatskoj, a u njoj se čuvaju predmeti nastali od 8. do 20. stoljeća te vrlo vrijedno crkveno ruho i posuđe, knjige, mnogi relikvijari svetaca i mučenika. Među predmetima od srebra je i poznata Bogorodica s Djetetom i 11 apostola. Osobito su vrijedni gotički kaleži, od kojih su neki ukrašeni emajlom, a na nekima su grbovi splitskih plemićkih obitelji. Od slika u riznici ističu se tri slike "Bogorodice s Djetetom", te dvije Madone iz splitskih crkava Gospe od Zvonika i Sustipana iz 13. st.

Izložba je otvorena do 30. rujna.