Jurak i Pavošević - komu i koliko

Čitanjem iskaza koje je bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević dala u istrazi nastavljeno je suđenje HDZ-u, njezinu bivšem čelniku i bivšem premijeru Ivi Sanaderu te ostalim optuženima u slučaju Fimi media. Tereti ih se da su izvlačili novac iz državnih institucija i poduzeća i punili HDZ-ov crni fond.
Pavošević je u USKOK-u potvrdila dio optužbi koje je iznio stranački rizničar Mladen Barišić.

Kazala je da dio novca, dobiven od donacija, nije bio knjigovodstveno evidentiran. Dodala je da je dokumentaciju odlučila sakriti jer se bojala se da će izgubiti posao. Tada je i Barišić bio uhićen pa je dokumentaciju odlučila zakopati na livadi pored štale čiji su vlasnici njezini roditelji. Nakon što su je uhitili, odlučila je nakon konzultacija s odvjetnikom predati dokumente.

Pavošević je kauzala kako je novac dobivao i Damir Hoyka (90.000 kn). Ivana Kindl i Jacques Houdek dobivali su po 10.500 kuna, Vanna 30.000. Tončiju Vrdoljaku isplaćeno je milijun kuna, tvrdi Pavošević. Davor Dretar dobio je 100.000 kuna, 456.000 Anton Ivanović, 60.000 kuna isplaćeno je Miroslavu Škori, 200.000 Lani Jurčević, a 3000 eura uzeo je Dražen Žanko.

Dodala je kako je plaćana i kampanja Jadranke Kosor. I to s milijun kuna preko isplatnice Massolu, bez datuma. Pavošević je potvrdila kako je Darku Milinoviću tijekom 2008. i 2009. predavala mjesečno 10.000 kuna iz Barišićeva novca. I Bianci Matković je predavala novac. Jedno vrijeme dobivala je 2000 kuna, a poslije se iznos povećao na 8000 kuna mjesečno. Svoje je tvrdnje USKOK-u potkrijepila kopijama isplatnica te bilježnicom s vlastitom računovodstvenom evidencijom koju je prije uhićenja zakopala u vrtu obiteljske kuće. Pavošević je promijenila svoj iskaz glede Petra Đukana iz IGH.

Nije sigurna je li od njega primila novac. Na njezin iskaz prigovorili su branitelji optuženih Sanadera, Mačeka te HDZ-a. Sanaderov branitelj Suić rekao je da takvim načinom iskaza Pavošević samo sebi želi izboriti najbolju poziciju, a Mačekov je branitelj ustvrdio da iskazom želi krivnju prebaciti na njega. HDZ-ov branitelj pak smatra da Pavošević samo želi umanjiti svoju krivnju.

Jurak: Barišiću sam osobno predala 35 milijuna kuna

U nastavku suđenja pregledana je snimka iskaza Nevenke Jurak u USKOK-u iz kolovoza 2010. Navela je kako je tvrtku Fimi media osnovala 2001. Upoznala je Anitu Lončar (Ani-Lon) te su njihove agencije počele surađivati, a 2004. u posao se uključio i Bojan Dimić (Onida). Na pitanje tko je određivao sadržaj faktura na 55 računa u iznosu 16,5 milijuna kuna koje je Dimićeva tvrtka Onida dostavljala Fimi mediji Jurak je rekla da je ona izračunala svoju dobit i po tome određivala isplatu Dimiću. Jurak je rekla da je ona bila ta koja je odobravala račune i isplate te da novcem Fimi medije nitko nije mogao raspolagati te da je tako i danas.

Od 2006. Fimi media posluje s tvrtkama STSI, Plinacro i HŽ, kazala je Jurak. Potvrdila je da su je zvali i šefovi Hrvatske lutrije, Hrvatske pošte, Croatia osiguranja, HEP-a, Hrvatskih šuma, Janafa, HPB-a, HAC-a, Hrvatskih cesta. Imala je sklopljen posao i s MUP-om dok je ministar bio Ivica Kirin. Taj je ugovor produljen kad je ministar postao Berislav Rončević. Dobila je posao i za Podravku i Belupo.

Posebno u 2007. povećalo se poslovanje pa je Fimi media zaposlila 11 osoba. Radili smo s ministarstvima, trgovačkim društvima, ACI-jem, Vijaduktom, HPB-om. Fimi media je ispostavljala račune za usluge koje nisu bile obavljene, a sve je bilo plaćeno prema dogovoru s direktorima. HDZ-u nisu naplaćivali usluge. Barišiću sam osobno predala 35 milijuna kuna, kazala je Jurak. Vodila je evidenciju, ali ju je zbog straha uništila.

Čitanje istražnih iskaza Nevenke Jurak nastavlja se sutra.