Izložba i projekcije posvećene Branku Gavelli

Projekcijom dokumentarnog filma Tajna Branka Gavelle scenarista i redatelja Hrvoja Juvančića u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavella počeo je program Dana posvećenog Dr. Branku Gavelli, kojim kazalište danas obilježava pedeset godina od smrti osnivača teatra u Frankopanskoj 10, po kojemu je dobilo ime.

Projekcija je uvod u znanstveno-stručni simpozij na temu Dr. Branko Gavella riječ i prostor, na kojemu će o slavnome redatelju, teoretičaru, kazališnom pedagogu i književniku govoriti poznati hrvatski teoretičari, teatrolozi i povjesničari. Uz književne povjesničare Branka Hećimovića, Ivicu Matičevića i Antuna Paveškovića, o Gavelli će govoriti i njegovi učenici i studenti - kazališni, televizijski i filmski glumci Tonko Lonza i Pero Kvrgić, publicistica i teatrologinja Ana Lederer, glumica, redateljica i teoretičarka Dubravka Crnojević Carić, pjesnikinja i dramaturginja Sibila Petlevski te ugledni dramatičar Boris Senker, koji će govoriti o redateljima postgavellijanske generacije - 30 godina poslije. Program će večeras zaključiti projekcija filmskog zapisa predstave U logoru Miroslava Krleže u Gavellinoj režiji.

Program Dana posvećenog Dr. Branku Gavelli u kazalištu koje je utemeljio i koje nosi njegovo ime donosi također i još prošli mjesec otvorenu izložbu o njegovu liku i djelu Gavella u Gavelli u atriju kazališta, ostvarenu u suradnji s Odsjekom za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.