"Akvileja - raskrižje Rimskog Carstva"

Izložba Akvileja - raskrižje Rimskog Carstva, koja se danas otvara u Arheološkom muzeju u Zagrebu (AMZ), nastoji predstaviti veliko arheološko bogatstvo toga jednog od najvećih i najbogatijih gradova Rimskoga Carstva i danas jednog od najvažnijih arheoloških nalazišta sjeverne Italije.

Kroz 25 tematski podijeljenih panoa izložba nastoji predstaviti najveći netaknuti rimski grad. Kako se navodi u najavi izložbe na mrežnim stranicama AMZ-a, uz političku i vojnu povijest grada te njegov osnutak i izgled iz doba prije dolaska Rimljana, velika je pozornost posvećena i urbanoj topografiji. Predstavljeni su tako forum i bazilika, kazalište, amfiteatar i cirkus, riječna luka, rimska kupka, stambeni objekti otvoreni posjetiteljima i oni koji nisu otvoreni posjetiteljima te nekropole i skulpture.

Izložba se bavi i trgovinom, cirkulacijom i kovnicom novca te djelatnostima - proizvodnjom stakla, obradom jantara, vještinom graviranja poludragog kamenja i umjetnošću izrade metala. Posjetitelji će se na izložbi između ostaloga moći upoznati i s vojnim svijetom Akvileje te biskupskim građevinskim kompleksom i drugim mjestima bogoštovlja, a izloženo je i nekoliko vrijednih odljeva važnih epigrafskih i figurativnih spomenika.

Akvileja je smještena na rijeci Natisone, oko 35 kilometara sjeverozapadno od Trsta i 10 kilometara od Jadranskog mora. Osnovana 181. prije naše ere kao rimska vojna kolonija s ciljem osiguranja sjeverne Italije od Kelta, imala je važnu ulogu u povijesti Istre i sjevernog Jadrana.

Kao jedan od najvećih i najbogatijih rimskih gradova, Akvileja je danas, uz Ravenu, najvažnije arheološko nalazište sjeverne Italije. Iskapanja su otkrila jednu ulicu i sjeverozapadni kut gradskih zidina, dok Državni arheološki muzej čuva više od 20.000 natpisa, skulptura i drugih starina. No većina rimskih ostataka još leži neotkrivena pod livadama Akvileje, čineći veliko arheološko bogatstvo.

Organizator izložbe je Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu Zagreb i Associazione Culturale Mitteleuropa iz Udina.  Otvorena je do 10. lipnja.