Vrkljan i Tuymans u Zagrebu

Zbrajanjem do beskraja - triptisi, kvadrifore i polinomi naziv je izložbe Zlatana Vrkljana, jednog od najvažnijih suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, koja se večeras otvara u Umjetničkom paviljonu.

Ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković najavio je da se Vrkljan predstavlja s pedesetak recentnih radova u tehnici enkaustike, vrlo važne dionice njegova likovnog opusa.

Zlatan Vrkljan profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, osnivač i umjetnički direktor nekad kultne zagrebačke galerije Arterije, autor koji je izlagao na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu, među kojima se posebno ističe 48. venecijanski bijenale 1999.

Najnovijim ciklusom slika sustavno ispunjava prostor Umjetničkog paviljona, povlaštenog ambijenta provjere slikarskih opcija i dometa, a sam postav ima težinu odmjerene kompozicije i svjesno ulančavanje elemenata.

Novi ciklus slika Zlatana Vrkljana važan je autorov pomak prema maksimalizmu imanentnih likovnih zahtjeva, a svojom katarktičkom usmjerenošću i ulogom znatno pridonosi reafirmaciji medija kojim se slikar služi i kojemu jednako ponizno koliko i samosvjesno služi, zaključuje autor predgovora u katalogu izložbe Tonko Maroević. Izložba će biti otvorena do 10. lipnja.

Novi radovi Luca Tuymansa

Još jedna izložba koja će razveseliti zagrebačku kulturnu javnost održava se večeras u Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Naime otvara se izložba Allo!, na kojoj će se predstaviti novi radovi belgijskog umjetnika Luca Tuymansa, šest ulja na platnu i niz zidnih slika posebno koncipiranih za kružni prostor Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

Tuymansova nova serija slika nadahnuta je crno-bijelim filmom Mjesec i novčić od šest penija iz 1942., o srednjovječnom burzovnom mešetaru koji napušta građanski život i obitelj kako bi slikao, a koji se temelji na životu slikara Paula Gaugina.

Belgijski umjetnik napravio je seriju snimaka posljednjih minuta tog uratka kada film iz crno-bijelog prelazi u tehnikolor, a uz slike izveo je i mural, utemeljen na seriji litografija Tanjuri. Riječ je o seriji, nastaloj ove godine, koja prikazuje keramičke tanjure za jelo istočnoeuropskog porijekla, koji se referiraju na lokalnu keramičku industriju koja je za vrijeme komunizma bila simbol nacionalnoga ponosa.

Izložba u Zagrebu, koja će biti otvorena do 21. lipnja, održava se u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Nakon Zagreba, najesen ove godine Tuymansov novi ciklus predstavit će se u londonskoj galeriji David Zwirner.