Radionica obnavljanja suhozida

Dok se na jugu Hrvatske zahvaljujući vrijednoj inicijativi Bračana nastoje sačuvati i obnoviti suhozidi, u Vodnjanu ih obnavljaju novcem iz fondova Europske unije. Propast suhozida, tih trajnih spomenika naše graditeljske baštine, spriječio bi zakon o zaštiti na državnoj razini. Do tada tako tradiciju čuvaju tek rijetke udruge.

Suhozidi su svjedoci graditeljske mudrosti i teškog življenja otočnog puka. Na prvi pogled obične kamene gomile imale su višestruko značenje: zaštita zemlja, sprječavanje erozije tla, te rezerva vode. U gradnju je često bila uključena čitava zajednica, muževi i žene zajedno su radili.

Francuskoj organizaciji APARE, kroz koju je u tri desetljeća djelovanja prošlo tristotinjak volontera iz cijelog svijeta, cilj je u mediteranskim zemljama na tradicionalan način obnavljati starine, kako bi se baština proučila i sačuvala. Tako će se ovog ljeta održati prva radionica u Hrvatskoj, na Braču. Obnavljat će se suhozidi zahvaljujući plodnoj suradnji APARE-a i Lokalne akcijske grupe Brač Šolta, koja se bavi održivim razvojem otoka pripremajući Brač za europske fondove.