Počeo 19. festival glumca

Monodramom Teatra Exit Ja, Tata! Bjarnija Haukura Thorssona, u izvedbi Rakana Rushaidata i režiji Borisa Kovačevića, u Vinkovcima je počeo 19. festival glumca. Do 21. svibnja bit će izvedeno 19 predstava koje je odabrao izbornik festivala Žarko Potočnjak.

Na svečanosti otvorenja u Gradskom kazalištu Joze Ivakića, pozdravljajući glumce u ime grada domaćina, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić podsjetio je na 90 godina kazališnog života u Vinkovcima.

U ime utemeljitelja festivala, Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), i Vukovarsko-srijemske županije govorili su predsjednik HDDU-a Goran Grgić i zamjenik župana Mato Golubičić.

Na 19. festivalu glumca gledatelji će imati prigodu pogledati predstave iz prošlogodišnje produkcije Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba i Zadra, zagrebačkih kazališta Teatra Exit, Komedije, Gavelle, Kerempuha, Histriona, Planet arta, Dubrave, Male scene, Teatra &TD i Teatra Gavran, Gradskog kazališta Joze Ivakića iz Vinkovaca, kazališta Playdrama iz Splita, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Osječkog ljeta kulture, Istarskoga narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula, Kazališta lutaka Zadar, Ludens teatra iz Koprivnice i kazališne družine Glumci u Zagvozdu.

Sve predstave u konkurenciji za nagrade pratit će ocjenjivački sud, koji čine glumci Helena Buljan, Branka Trlin i Milan Štrljić. Odlučit će o četiri ravnopravne nagrade Fabijan Šovagović za najbolja glumačka ostvarenja (dva glumca i dvije glumice), nagradi Ivo Fici za najboljega mladog glumca do 28 godina, nagradi Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje i nagradi Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.

Osim u Vinkovcima, predstave će se izvoditi i u Vukovaru te Županji. U popratnom dijelu festivala u Vinkovcima će se održati tradicionalno Glumačko sijelo, Dan domaćina Festivala glumca i priredba Glumci pjesnici, a u vukovarskome Hrvatskom domu bit će postavljen izložba Vukovarski dani glumca Krešimira Zidarića.