Ulazi li MOL u gradnju plinovoda SEEP?

Mađarska naftna i plinska grupa MOL ispituje mogućnost priključivanja projektu gradnje Jugoistočnog europskog plinovoda (SEEP), koji vodi British Petroleum, objavio je mađarski dnevni list Nepszabadsag.

Novine su izvijestile da britanski div zajedno s MOL-ovim operaterom plinovoda FGSZ ispituje kako bi se plin mogao transportirati postojećim plinovodima prema srednjoeuropskim i južnoeuropskim državama. Novine su kao izvor informacija navele glasnogovornika BP-a Tobyja Odonea. MOL nije bio dostupan za komentar.

Projekt SEEP uglavnom će iskoristiti postojeću plinsku infrastrukturu za transport azerbajdžanskog plina preko jugoistočne Europe, uključujući i Mađarsku, prema zapadnoj Europi.

Predsjednik i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi izjavio je prošlog mjeseca da je kompanija spremna prodati svoj udio u konkurentskom plinskom konzorciju Nabucco, budući da ima dvojbe u vezi s tim projektom. MOL je već nekoliko puta od 2010. izražavao sumnje u vezi s Nabuccovim neizvjesnim troškovima i izvorima opskrbe plinom, a zabrinjava ga i njegova struktura te upravljanje.

Iz mađarske tvrtke poručili su da neće sudjelovati u financiranju ovogodišnjeg proračuna NIC-a, kompanije koja će realizirati Nabucco. Plinovod Nabucco, dug 4000 kilometara, projekt je Europske unije, a cilj mu je smanjiti europsku ovisnost o ruskom plinu. No EU dosad nije potpisao nijedan ugovor o nabavi plina.

Konzorcij Nabucco čine austrijski OMV, njemački RWE, mađarski MOL, turski Botas, bugarski BEH i rumunjski Transgaz.