50 godina Studija za suvremeni ples

Premijernom izvedbom predstave Large koreografkinje Sanje Tropp Fruehwald zagrebački Studio za suvremeni ples večeras će na sceni Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu obilježiti 50 godina osnutka.

Taj najstariji hrvatski ansambl suvremenog plesa, predstavom propituje što za jednu plesnu skupinu znači pola stoljeća postojanja, kakva je danas njezina pozicija i kakva se utopija otvara kad shvatimo da je kraj blizu. U tom fantazmagoričnom propitkivanju sebe samih, sudjeluju svi aktivni članovi ansambla, Branko Banković, Dina Ekštajn, Bruno Isaković, Martina Tomić, Ana Vnučec i Bosiljka Vujović Mažuran. Damir Šimunović autor je glazbe, scenografiju je osmislio Matija Šantić, a kostime Zdravka Ivandija.

Studio za suvremeni ples osnovan je 1962. u Zagrebu, pod umjetničkim vodstvom Ane i Vere Maletić. Od 1968. umjetnička voditeljica je Tihana Škrinjarić, od 1979. Zaga Živković, a od 1997. Bosiljka Vujović-Mažuran. Njegov rad temelji se na tradiciji inovacije u polju suvremenoga plesnog izraza, uz prihvaćanje novih trendova u umjetničkoj i kulturnoj komunikaciji.