Alekova i Tomov u DHK

Bugarski književnici Elena Alekova i Aleksandar Tomov predstavljeni su na književnom susretu u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Pozdravljajući goste predsjednik DHK Božidar Petrač je ocijenio kako je svrha ovakvih susreta hrvatskih i bugarskih književnika objavljivanje knjiga o bugarskim književnicima u Hrvatskoj te hrvatskim književnicima u Bugarskoj. Najavio je izlazak knjige izbora iz bugarske poezije do kraja godine te podsjetio kako je u knjigu uvršteno 50 bugarskih pjesnika 19. i 20. stoljeća.

O Tomovu je govorila Marijana Bijelić s Katedre za bugarski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Tomov u svojim romanima slika suvremeno bugarsko društvo. Piše o tzv. kriminalnoj revoluciji, rekla je dodavši kako u svojoj prozi propituje moral i granice pohlepe te agresivnost nastalu iz želje za moći. Podsjetila je kako u najnovijem romanu Kiler slika opće urušavanje svih vrijednosti, koje dovodi do potpunoga urušavanja duha i društva koje se ne snalazi u demokraciji.

Ana Vasung, također s Katedere za bugarsku književnost, podsjetila je kako pjesnikinja Elena Alekova u svojim poetskim zbirkama varira motive ljubavi i vjere. Alekova je pjesnikinja koja čini odmak od suvremenih postmodernističkih strujanja, rekla je dodavši kako je riječ o autorici koja se ne povodi za književnom modom. Ocijenila je kako ima slobodniji i nenametljiv odnos prema pjesničkoj formi te da poeziju smatra Božjim govorom.

Alekova je čitala stihove svoje najnovije pjesme posvećene Zagrebu. Tomov je kazao kako internet i drugi elektronički mediji sve manje vremena ostavljaju za čitanje knjiga, ali da će se književnost već sutra oporaviti. Predstavljanje bugarskih književnika organizirala je Nacionalna zajednica Bugara u Hrvatskoj.