Preminuo Carlos Fuentes

Meksički romanopisac i esejist Carlos Fuentes umro je u 83. godini. Jedan od najpoznatijih latinoameričkih književnika u svijetu, umro je od posljedica srčanog udara, nakon što je primljen u bolnicu u glavnome meksičkom gradu.

Književni div Fuentes, strog kritičar meksičkoga društva, uvijek je bio u najužem krugu kandidata za Nobelovu nagradu. Godine 1987. dobio je Cervantesovu nagradu, koja se smatra najuglednijom nagradom španjolskoga govornog područja u svijetu.

Fuentes je rođen u Panami 11. studenoga 1928. u obitelji diplomata, pa je veći dio djetinjstva proveo između dviju Amerika i Europe. Godine 1950. nakon završenog studija prava u Meksiku odlazi u Ženevu gdje završava ekonomiju i međunarodne odnose, nakon čega počinje diplomatsku karijeru, a potom se okreće književnosti i novinarstvu.

Meksičkim veleposlanikom u Parizu imenovan je 1975. Za vrijeme njegova mandata vrata veleposlanstva otvorena su latinoameričkim političkim izbjeglicama i protivnicima Francova režima.

Fuentes je za života prijateljevao s mnogim moćnicima iz političkog svijeta, među kojima su bili bivši američki predsjednik Bill Clinton te bivši francuski predsjednik Jacques Chirac. Također bivši francuski predsjednik Francois Mitterrand 1992. uručio mu je orden Legije časti.