Otvoren 52. festival kazališnih amatera

Sinoć je u Starom Gradu na otoku Hvaru svečano otvoren 52. festival hrvatskih kazališnih amatera (FHKA), koji će se održavati do 20. svibnja 2012. godine.

Idućih će se dana u natjecateljskom dijelu predstaviti ponajbolje hrvatske amaterske kazališne družine iz Koprivnice, Siska, Karlovca, Bjelovara, Zagreba (dvije), Murtera, Doljana, Osijeka, Drenovaca, Krasice, Daruvara, Dubrovnika, Ivanovca, Zeline, Tuhelja, Sinja i Slavonskog Broda. Bit će održan i okrugli stol u velikoj dvorani palače Čitovnice, a na kraju će o nagradama odlučiti stručno povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Sanja Nikčević, teatrologinja; doc. Robert Raponja, redatelj; i dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, glumica i redateljica.

Zadaća FHKA je da stimulativno djeluje na razvitak kazališnog amaterizma u Lijepoj Našoj i da prikaže najkvalitetnija godišnja ostvarenja amaterskih kazališnih udruga svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne udruge: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra, te drugih vrsta kazališnih izričaja, kazao je Mirko Kovačević, stručni suradnik za kazalište HSK-a.

U Starom Gradu - Farosu paralelno će se održati 8. međunarodni festival 'Jadran 2012.' pa će publika uživati i u predstavama kazalištaraca iz Kanade, Bosne i Hercegovine, i Slovenije.