Iskorak i Kontra traže jednaka prava

Predstavnici udruga Kontra i Iskorak predali su, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, zahtjeve Vladi kojima traže ravnopravnost istospolnih parova, izmjene prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i uklanjanje homofobičnih sadržaja iz školskih udžbenika.

Obilježavajući 22. godišnjicu, otkako je 17. svibnja 1990. Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti, desetak aktivista Kontre i Iskoraka je uoči sjednice vlade ispred Banskih dvora razvilo zastavu duginih boja. Koordinatorica Kontre Sanja Juras predala je u Vladi popis zahtjeva, kojima se traži izjednačavanje u pravima istospolnih s heteroseksualnim zajednicama.

Iskorak i Kontra od Vlade traže izmjene Prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji, po njihovoj ocjeni, diskriminira transseksualne osobe, same žene i istospolne parove. Zahtijevaju i ukidanje diskriminacije istospolnih parova kroz obiteljsko zakonodavstvo te jednaka prava koje uživaju heteroseksualni bračni i izvanbračni parovi, kao i usvajanje Nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta.

Udruge su uputile zahtjev Vladi i za izmjenama Zakona o osobnom imenu i Zakona o državnim maticama vezano za promjenu imena i spola u osobnim dokumentima za transrodne osobe, a u skladu sa zahtjevima koje je SDP predložio Saboru kao oporbena stranka 2010.