Predstavljeno srebro antičkih Vinkovaca

U Muzeju za umjetnost i obrt ministrica kulture Andrea Zlatar Violić otvorila je danas, na Međunarodni dan muzeja, izložbu "Srebro antičkih Vinkovaca", na kojoj je prvi put izloženo rimsko srebrno posuđe, pronađeno u ožujku ove godine u Vinkovcima.

Nedavno pronađeno antičko blago predstavljeno je javnosti prije restauracije, u stanju u kojemu je pronađeno, što je, istaknula je ministrica, važan iskorak iz dosadašnje muzejske prakse.

Na izložbi, koja će biti otvorena do 10. lipnja, izloženo je 29 od ukupno 50-ak komada luksuznog posuđa, koje je direktor MUO-a Miroslav Gašparović ocijenio arheološkom senzacijom u svjetskim razmjerima. Ostalih 20-ak predmeta, koji zbog preosjetljivosti nisu izloženi, prikazani su fotografijama.

Vrijedni arheološki nalaz, koji prema prvim pokazateljima okvirno datira s kraja 4. stoljeća, nakon restauracije postat će stalnim postavom vinkovačkoga Gradskog muzeja, najavio je Gašparović.

Prigodom Međunarodnog dana muzeja, koji se ove godine 35. put obilježava pod sloganom "Muzeji u svijetu promjena. Novi Izazovi-nove inspiracije", ministrica Zlatar Violić istaknula je ulogu muzeja kao mjesta susreta i komunikacije, gdje se upoznajemo sa svojom prošlošću kako bismo bolje znali kako živjeti u suvremenosti.

U akciji obilježavanja Međunarodnog dana muzeja sudjeluje oko 180 muzeja u Hrvatskoj, a pridružit će im se i razne zbirke, zaklade te mali i privatni muzeji.
Uz razna predavanja i radionice obilježit će se se i velike obljetnice, poput 180 godina Narodnog i arheološkog muzeja u Zadru, 60 godina muzeja Grada Senja te 55 godina muzeja Valpovštine, a u Gradskom muzeju Vinkovci bit će predstavljeno "Antičko blago Vinkovaca".

Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana muzeji će raditi oko 2 do 3 sata dulje, a neki će raditi i do 24 sata.