Otvoren Prvi hrvatski festival knjiga

Akrobatsko-glumačkim performansom u zagrebačkoj knjižari Profil Megastore otvoren je Prvi hrvatski festival knjiga. U sklopu festivala od 18. do 27. svibnja u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu održat će se osamdesetak predstavljanja knjiga i razgovora u kojima će pisci i osobe iz hrvatskoga javnog života otkriti zašto vole čitati i koje su im knjige važne.

Performansom otvorenja u režiji Krešimira Dolenčića, čitanjem ulomaka iz knjiga koje će se predstaviti na festivalu i akrobacijama u zraku, najavljena je ovogodišnja tema festivala - Što čitaš? kojom se nastoji osnažiti kultura čitanja, podsjetiti i potaknuti na užitak čitanja, pokazati koliko snažno knjige žive uz nas i koliko su nam važni svjetovi koje stvaraju.

Želimo preokrenuti sve ono što je rečeno, da se u Hrvatskoj sve manje čita, istaknuo je direktor tog festivala Zoran Šimić.

Kao glavna festivalska zvijezda najavljen je američki autor bestselera, provokativni politički i gospodarski analitičar William Engdahl, koji će sutra predstaviti knjigu Mitovi, laži i ratovi za naftu.

Predstavit će se i knjige Praško groblje Umberta Eca, Moja antologija hrvatske ljubavne poezije Branislava Glumca, Grimalda Edija Matića i Asasin ili Latica u nevolji Hrvoja Hitreca.

Na pitanje Što čitaš? sudionici festivala odgovarat će u razgovorima na razne teme iz književnosti. O tijelu će govoriti Slavenka Drakulić, Zoran Ferić i Mima Simić, o ljubavi Mani Gotovac, Arsen Dedić, Igor Mandić i Nevena Rendelli, o braku Aleksandar Štulhofer, Rujana Jeger i Željko Subotić, a o hrani Veljko Barbieri, Lejla Kažinić-Kreho, Igor Mandić i Siniša Švec. Razgovarat će se i o SF-u, poduzetništvu, knjigama za djecu te putopisima i stripovima.

U Splitu, Rijeci i Osijeku održat će se po desetak programa, a najavljeni su i popusti na knjige od dvadeset do sedamdeset posto.