Prix Marulić na Hvaru

U organizaciji Dramskog programa Hrvatskog radija na Hvaru se od danas do 25. svibnja održava Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, na kojem će se predstaviti 57 emisija iz 22 zemlje i 32 produkcijske kuće.

Pod sloganom "Starim tekstovima u pohode" autori će se na šesnaestom izdanju festivala baviti djelima nastalima do 1921., kada je emitirana prva radiodrama.
Festival okuplja radijske znalce s raznih strana svijeta koji preslušavaju radiodramske uratke, a velik dio vremena posvećuju stručnim razgovorima, analizama i razmjenjivanju iskustava.

Prema riječima dramaturga Ljube Pauzina, voditelja festivala, jedinstvenost je festivala i u njegovoj osobitoj temi - "Starim tekstovima u pohode", koja se stapa s hvarskim vedutama i otvara izvorni uvid u današnje doticaje novih generacija s tradicijom, baštinom i prošlošću.

"Prix Marulić" u svijetu se potvrdio upravo naglašavanjem modernih rješenja, iako se bavi prošlim vremenima, ustraje na promicanju suvremenog radija, ustvrdio je.

Grand Prix Marulić dodijelit će se u kategorijama igrane radiodrame, u kojoj je 18 emisija, dokumentarne radio drame (28 emisija) i kratke forme (11 emisija).
Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, diplome i svjetionika, a najbolje će birati međunarodni žiri pod predsjedanjem Finkinje Soile Valkame i Kanađanina Chrisa Brookesa.

Ušavši u autentične povijesne prostore, festival je postao ambijentalnim radiodramskim festivalom na kojem je punoća doživljaja potencirana odnosom zvuka i slušane građe s ozračjem i ugođajem prostora u kojemu se sluša. Slušanja će se održavati unutar povijesnih prostora grada Hvara, vrta ljetnikovca Hanibala Lucića, franjevačkog samostana, crkve svetog Marka, gradske tvrđave Fortica i Hvarskog kazališta.