Obilježen Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja u Splitu je obilježen cjelodnevnim programom u Muzeju grada i Galeriji Meštrović. Obuhvaćao je multimedijski događaj Meštarch 3D, projekcije filmova, izložbe fotografija, predavanje, radionicu i glazbu.

Publika je uživala u djelima Ivana Meštrovića viđenim fotografskim okom učenika Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita, koja dokumentiraju Meštrovićevu umjetnost doživljenu u suvremenom kontekstu, a tematski se pretežno odnose na Meštrovićevu umjetničku baštinu u Splitu koja je dio muzejskog postava, ali i javnih prostora, rekao je koordinator programa i kustos pripravnik Muzeja Ivana Meštrovića Ivan Samardžija.

Program u Galeriji Meštrović počeo je radionicom Mali meštar, u kojoj su najmlađi izrađivali skulpture od gline. Nastavljen je u Atelijeru za glinu u vrtu Galerije Meštrović kontinuiranom projekcijom Meštarch 3D - multimedijskom sintezom različitih medija koji interpretiraju arhitekturu Meštrovićeve vile - ljetnikovca.

Prikazan je i dokumentarni film Fundus 60. koji kroz funduse prati život i djelo Ivana Meštrovića. Film je snimljen na poticaj Muzeja Ivana Meštrovića i u suradnji sa Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu. Posjetitelji su u vrtu galerije odslušali predavanje Filmska povijest Splita i mogli su pogledati film Financije velikog vojvode, najstariji sačuvani igrani film snimljen u Hrvatskoj. Program je završio gitarističkom svirkom Delane trija, uz paralelnu projekciju fotografskog ciklusa Fundus 60+.

U Muzeju grada Splita posjetitelji su mogli razgledati virtualnu izložbu Split iza kantuna-spli'skim dvorima i pjacetama, kalama i valama od 1860. do 1960. godine. Održane su i edukativne radionice Muzeja grada Splita te Galerije Emanuel Vidović.