Preminuo Dietrich Fischer-Dieskau

Njemački bariton Dietrich Fischer-Dieskau, čija je strastvena i nježna interpretacija njemačkog lieda približila tu formu pjesme iz 19. stoljeća novim generacijama, umro je u petak, deset dana prije 87. rođendana.

Fischer-Dieskau opisivali su kao najsnimanijeg pjevača u povijesti. Pokojna sopranistica Elizabeth Schwarzkopf nazvala ga je rođenim bogom koji ima baš sve.

U gotovo pedesetogodišnjoj karijeri, a u mirovinu je otišao 1992., nastupao je u mnogim operama. Rodio se 1925. u Berlinu. Školovao se na berlinskom konzervatoriju, a nakon prvog nastupa angažirala ga je berlinska Gradska opera 1947.

Međunarodnu je slavu stekao nakon Drugoga svjetskog rata, a osobito je zabilježena njegova intepretacija njemačke pjesme, lieda, posebno u Schubertovim romantičnim djelima poput ciklusa pjesama Winterreise i Die schöne Müllerin.

Vrhunac karijere bio mu je nastup u novosagrađenoj katedrali u Coventryju, u Engleskoj, gdje je 1962. na poziv Benjamina Brittena sudjelovao u svjetskoj premijeri Brittenova Ratnog rekvijema.