Srbija izabrala Nikolića

Srbijansko državno izborno povjerenstvo priopćilo je da je, na temelju obrađenih 99,34 posto biračkih mjesta, u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije pobijedio kandidat Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić s 49,55 posto glasova. Nikolić je, po privremenim rezultatima izbornog povjerenstva, osvojio 49,55 posto glasova, dok je njegov suparnik i kandidat koalicije Izbor za bolji život Boris Tadić osvojio 47,30 posto glasova.

Prve reakcije kandidata za predsjednika Srbije pogledajte u Dnevniku 3.

Boris Tadić čestitao je protukandidatu na pobjedi. Danas su građani Srbije odlučili da je novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Čestitam mu na pobjedi, to je fer i zaslužena pobjeda, i želim mu najbolju sreću u obavljanju ove vrlo teške dužnosti, rekao je Tadić novinarima u sjedištu DS-a.


Tadić: Sigurno neću biti novi premijer


Upitan o eventualnoj ostavci, Tadić je rekao da će o tome razgovarati sa stranačkim rukovodstvom. Na pitanje vrijedi li i dalje dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) Ivice Dačića, odgovorio je kako će sutra biti novi dan te podsjetio kako je prije rekao da će se 21. svibnja razgovarati o vladi.

Upitan hoće li biti novi srbijanski premijer, rekao je: Ne, sigurno neću biti novi premijer. Istaknuo je kako je usmjerenost prema Europskoj uniji od egzistencijalne važnosti za Srbiju te da to nije pitanje političke filozofije, nego pitanje politike mira i politike ekonomskog razvoja.


Nikolić: Europski put i čuvanje braće na Kosovu

Tomislav Nikolić je u obraćanju novinarima u sjedištu SNS-a zahvalio Tadiću na čestitkama. Rekao je kako se čuo s njim te da su imali veoma kulturan i ozbiljan razgovor. Nikolić je rekao da Srbija s njim kao predsjednikom neće skrenuti s europskog puta i da će štititi svoju braću na Kosovu te da mora razvijati ekonomiju.

Mi se moramo osloboditi siromaštva, bijele kuge, mita i korupcije i imati prijatelje svuda u svijetu, istaknuo je.

Podsjetivši da je tijekom kampanje napisao ostavku na funkciju predsjednika SNS-a, naveo je kako želi biti predsjednik svih građana Srbije te ocijenio da je današnji dan prekretnica za Srbiju.


Nema ništa protiv dobrih odnosa Srbije i Hrvatske

Novi predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je kako nema ništa protiv dobrih odnosa Srbije i Hrvatske te da između dviju zemalja treba vladati trajni mir. Imat ću mnogo poslova prije nego što stignem do Zagreba. Bit će zaista mnogo poslova, ali sigurno da ću otići. Ja neću glumiti tamo da sam brat s nekim od vas, ali Srbija i Hrvatska trebaju živjeti u trajnom miru, poručio je Nikolić.

Istaknuo je da će voditi veliku državu koja mora imati dobre odnose sa svima te dodao kako se ti odnosi ne zasnivaju na njegovim osobnim željama. Poručio je kako nema genske predispozicije da mrzi Hrvatsku te da je rođen u Šumadiji i da nikada, ni on osobno, ni njegova obitelj, nisu doživjeli nešto loše od Hrvatske.

Dodao je da Hrvatska treba riješiti pitanje Srba koje je protjerala te pitanje njihove imovine i sigurnosti. Dakle, Hrvatska samo neka pokaže da je zaslužila taj svoj status članice Europske unije, neka pokaže da su joj svi građani jednaki, i u meni će imati suradnika za svaku vrstu suradnje, ustvrdio je.