Tomislav Karamarko na čelu HDZ-a

Novi predsjednik HDZ-a je Tomislav Karamarko. Cijelo vrijeme slovio je kao favorit te je u drugom krugu glasovanja za predsjednika stranke pobijedio protukandidata Milana Kujundžića. Karamarko je četvrti lider stranke, nakon Franje Tuđmana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

Karamarko je nakon što je proglašen pobjednikom održao govor. Rekao je kako nitko ne smije biti višak u stranci. Zbog toga će zaboraviti sve ono što je loše doživio u kampanji, a predložiti će i izborni kodeks za sljedeće izbore. Osnovni cilj mu je pobijediti prvo na lokalnim, a potom i na parlamentarnim izborima. Također će raditi i na demokratizaciji HDZ-a.

Kreće novo doba HDZ-a, najavio je Karamarko. Kukuriku koaliciji je poručio da je vrijeme eksperimentiranja s Hrvatskom prošlo.

Tko je Tomislav Karamarko


Bitka u HDZ-u: Karamarko - Kujundžić 970:860

Glasovanje u drugom krugu za predsjednika HDZ-a na 15. općem saboru stranke počelo je desetak minuta iza ponoći, a završeno oko dva sata, kada je počelo brojanje glasova.

Na saboru HDZ-a do kraja je ostao poraženi kandidat za predsjednika stranke Darko Milinović. On je kao aktualni zamjenik predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor želio čestitati pobjedniku i predati mu stranku. Naime, predsjednica HDZ-a je otišla u središnjicu pokupiti svoje stvari i nije glasovala u drugom krugu.


Prgomet zamjenik predsjednika HDZ-a

U izboru za zamjenika predsjednika HDZ-a Drago Prgomet je osvojio 715 glasova izaslanika, Ante Sanader 695, a Andrej Plenković 581. Prgomet je izjavio da je uvjeren u pobjedu Kujundžića, a ako ipak pobjedi Karamarko kazao je da će moći surađivati i s njim.

Pola sata nakon ponoći objavljeno je tko su potpredsjednici stranke: Božidar Kalmeta, koji je dobio najviše glasova, Damir Jelić, Božo Galić, Marijan Coner, Dubravka Šuica i Dražen Bošnjaković. Sve su to odreda "Karamarkovi" ljudi koji su mu u kampanji davali podršku. 

Kalmeta je izjavio kako je apsolutno zadovoljan rezultatom. Još ako Tomislav Karamarko pobijedi na izborima za predsjednika to će biti potpuni uspjeh, rekao je Kalmeta. Dodao je da se stranka od sutra više neće baviti sama sa sobom.


Neslužbeni rezultati za predsjedništvo HDZ-a

Po neslužbenim podacima izabrano je deset članova stranačkog predsjedništva. U predsjedništvo stranke su, po neslužbenim podacima, izabrani Oleg Butković, Pero Ćosić, Darko Horvat, Nenad Horvatić, Gordan Jandroković, Franjo Lucić, Josipa Rimac, Ana Lovrin, Željko Turk i Antun Vidaković. Za deset članova predsjedništva kandidirala su se 42 kandidata koja su se birala tako da je svaka od pet grupacija županija imala pravo na dva predstavnika.


Fijasko dosadašnjih stranačkih dužnosnika

Na Općem saboru izaslanici su birali šest potpredsjednika stranke, a za tu funkciju kandidirala su se 24 kandidata.  Među ostalim, na tu visoku funkciju nisu izabrani dosadašnji visoki stranački dužnosnici kao što su Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Branko Bačić, Ivan Jarnjak, Katarina Fuček, Ante Kulušić, Ivan Šuker i drugi.