EK potiče uvođenje elektroničkog identiteta

Europska komisija pokrenut će temeljitu reviziju propisa o osobnim dokumentima kako bi potaknula uvođenje elektroničkog identiteta, javljaju europski mediji.

Povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes u lipnju će predstavit zakonski prijedlog čiji je cilj olakšati prekogranične elektroničke transakcije prihvaćanjem usklađenih elektroničkih potpisa, elektroničkog identiteta i elektroničkih usluga potvrde identiteta (elAS) u državama članicama, prema internom dokumentu Europske komisije.

Jasan regulatorni okvir za elAS povećat će prikladnost i povjerenje korisnika u digitalni svijet, stoji u dokumentu. To će povećati dostupnost prekograničnih i međusektorskih elAS-a te potaknuti uzlet prekograničnih elektroničkih transakcija u svim sektorima.

Unatoč naporima EU-a da se poveća sigurnost elektroničkih potpisa i povjerenje građana u virtualni identitet, prilagodba teče jako sporo. Elektronički potpisi ograničeni su na nekoliko sektora, kao što su sveučilišta. Većina država članica još nije uvela elektroničke osobne iskaznice, a neke, poput Velike Britanije, Danske i Irske, nemaju ni papirnate.

Povjerenica Kroes planira proširiti direktivu o elektroničkim potpisima iz 1999. U nju će uključiti usluge potvrde identiteta koje dopunjuju elektroničke potpise, kao što su elektronički pečati, oznake vremena i datuma i sl.

Bruxelles također traži obvezno priznavanje elektroničkih certifikata u svim državama članicama. Ne predviđa, međutim, uvođenje elektroničkih dokumenata u državama u kojima oni ne postoje, no očito namjerava potaknuti članice da to učine. Kada je riječ o zaštiti identiteta, prijedlog predviđa upozorenje na krađu ili zloporabu elektroničkog identiteta u roku od 24 sata.