Dokaz da je biblijski Betlehem postojao

Arheolozi su otkrili malen glineni pečat s natpisom Betlehem koji bi mogao biti dokaz o postojanju tog lokaliteta u doba što se spominje u Svetom pismu, objavile su Izraelske službe za antička istraživanja.

Taj prvi drveni predmet opipljiv je dokaz o postajanju grada Betlehema koji se spominje u Bibliji, a otkriven je nedavno u Jeruzalemu, navodi se u priopćenju.

Pečat veličine 1,5 centimetara koristio se za ovjeru dokumenata, a otkriven je na nalazištu zvanom Davidov grad u podnožju bedema staroga grada Jeruzalema. 

To je prvi spomen imena grada izvan Biblije iz razdoblja prvog hrama u Jeruzalemu što dokazuje da je Betlehem bio lokalitet u doba Judejskog kraljevstva, čak možda i iz ranijeg razdoblja, rekao je Elik Shukron, voditelj iskapanja.

Shukron smatra da je pečat dio poreznih dokumenata koje je Betlehem slao kralju u Jeruzalem u sklopu poreznog sustava kakav se primjenjivao u 8. i 7. stoljeću prije Krista. Betlehem se prvi put spominje u Knjizi postanka kao mjesto Rahelina groba. Rahela je bila žena patrijarha Jakova.