Počela raditi splitska Željezara

Napokon dobra vijest za gospodarstvo Dalmacije. Nakon tri godine stanke, stečaja i promjene vlasnika - splitska Željezara počela je raditi. U tijeku je probna proizvodnja čeličnih šipki - jedinih takvih u Hrvatskoj. Novi vlasnik, tvrtka Adria čelik, na posao je vratio 60 zaposlenih.

Željezara je muku mučila s poljskim vlasnikom - Zlomrexom. Pet puta radnici su štrajkali glađu. Željezaru je za 10 milijuna eura u stečaju kupio Petar Pripuz, kralj staroga željeza. Koliko je dosad uložio u obnovu pogona, zasad je poslovna tajna, ali namjere su mu - ozbiljne. Adria čelik već je pokrenula testiranje postrojenja u pogonima valjaonice, čime je omogućeno da s proizvodnih linija izađu prve probne serije rebrastog betonskog čelika. Testiranje je vrlo zahtjevno jer postrojenje više od tri godine nije bilo u funkciji. Kada svi strojevi i oprema budu temeljito ispitani i atestirani, započet će i redovita proizvodnja.

U ovoj fazi projekta radi se u jednoj smjeni, ali se već u rujnu očekuje puno zapošljavanje radnika i strojeva, pa tako i proizvodnja u tri smjene. U rujnu se očekuje i početak proizvodnje u pogonima čeličane, koji će imati novi sustav otprašivanja koji će biti najvišeg dostupnog standarda zaštite okoliša.

Kako priprema pogona čeličane bude napredovala i proizvodnja u valjaonici se povećavala, povećavat će se i broj radnika, a do kraja rujna to bi moglo biti i do ukupno 200 radnika. Uređenje pogona valjaonice počelo je u prosincu remontom strojeva i opreme te investiranjem u nove strojeve, a potpuno su renovirani krov pogona, garderobe, tuševi i blagovaonica i očišćen okoliš.