AI: Hrvatska sporo napreduje

Udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u najnovijem izvješću o stanju ljudskih prava ocijenila da je, što se Hrvatske tiče, napredak u procesuiranju zločina počinjenih tijekom rata 1991.-1995. bio vrlo spor, iako je u procesuiranju zločina protiv hrvatskih Srba postignut određeni napredak.

Unatoč postojanju javno dostupnih informacija, navodi protiv nekih visokopozicioniranih vojnih ili političkih dužnosnika, primjerice potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa ili admirala Hrvatske vojske Davora Domazeta-Loše, nisu istraženi. Govoreći o svjedocima u postupcima za ratne zločine, AI ocjenjuje da je postignut određeni napredak u pružanju psihološke potpore svjedocima, ali su mjere zaštite svjedoka ostale neadekvatne. Osobe odgovorne za zastrašivanje svjedoka nisu privedene pravdi, upozorava AI.

U dijelu izvješća o etničkim manjinama, AI piše da se Romi i dalje suočavaju s diskriminacijom u pristupu ekonomskim i socijalnim pravima te da se hrvatski Srbi suočavaju s diskriminacijom u pristupu primjerenu stanovanju.

AI se osvrće i na prvi pokušaj održavanja Povorke ponosa u Splitu u lipnju 2011. U izvješću se podsjeća da je povorka nasilno prekinuta, da je najmanje pet sudionika i sudionica ozlijeđeno te se zaključuje da policija nije adekvatno zaštitila sudionike i sudionice od napada. No, AI također ističe da je tjedan dana nakon nasilnih događaja u Splitu održana Povorka ponosa u Zagrebu, koja je protekla uspješno i bez većih incidenata.

Hrabrost koju su protiv nepravde pokazali prosvjednici i prosvjednice u posljednjih 12 mjeseci nije naišla na odgovarajući odgovor svjetskih vođa, pri čemu Vijeće sigurnosti UN-a djeluje umorno, u raskoraku s vremenom i sve nesposobnije za ispunjavanje svojih dužnosti, navodi AI o stanju ljudskih prava u svijetu.

Kriza vlasti tijekom posljednjih godinu dana postala je globalna pojava, a političari su na prosvjede reagirali brutalnošću ili ravnodušnošću. Vlade moraju pokazati legitimno vodstvo te odbaciti nepravdu štiteći nemoćne i ograničavajući moćnike. Vrijeme je da ljudi budu ispred korporacija te da se ljudska prava stave ispred profita, izjavio je Salil Shetty, glavni tajnik AI-ja. Prema njegovim riječima, oportunistički savezi i financijski interesi koriste ljudska prava kao izgovor globalnih sila za utjecaj na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Jezik ljudskih prava prihvaćen je kad služi političkim ili korporativnim interesima, a odbacuje ga se kad je neugodan ili kad ometa ostvarivanje profita, dodao je.

AI zbog izostanka reakcije na zločine protiv čovječnosti u Siriji, jednoj od zemalja koje su glavni kupci ruskog oružja, Vijeće sigurnosti UN-a proziva kao suvišno i nesposobno vršiti ulogu svjetskog čuvara mira. Nesposobnost svjetskih sila da poduzmu snažniju akciju u Siriji, tvrdi AI, dokaz je da su sklerotično Vijeće sigurnosti paralizirale strane interesne skupine.