Splićani za paradu na drugoj lokaciji

Skupina Splićana okupljenih u građanskoj inicijativi pod vodstvom povjesničara Stjepana Loze na sastanku s dogradonačelnicima Jurom Šudnovom i Anđelkom Visković tražila je od gradskih vlasti da ne izdaju rješenje za održavanje gay parade na istom mjestu kao i lani, od Đardina kroz Marmontovu ulicu do Rive, jer to, po njima, ugrožava prava građana koji nisu pristaše gay pridea.

Šundov je najavio mogućnost nekog drugog rješenja za paradu najavljenu za 9 lipnja.

Lozo, inače ravnatelj Pomorskog muzeja, rekao je kako je peticiju protiv ovogodišnje gay parade u središtu Splita dosad potpisalo više tisuća građana. Split u ovom trenutku ključa što se tiče odnosa prema mogućnosti održavanja gay parade u Splitu, rekao je Lozo.

Po njegovim riječima građani Splita su suočeni sa sve većom socijalnom bijedom i treba se okrenuti rješavanju pravih poteškoća, a ne da se troše sredstva na potpuno periferna i duboko štetna društvena događanja. Lozo kaže kako je prema nekim podatcima trošak policijskog osiguranja lanjske gay parade bio 800.000 kuna.

Dogradonačelnik Šundov je nakon sastanka izvijestio kako će se formirati radna skupina koja će razmotriti zahtjeve te građanske inicijative i očitovati se o njima. Prema njegovim riječima ako postoje indicije da je Grad Split svojim davanjem rješenja o javnom okupljanju krši prava drugih građana u Splitu, mi smo dužni korigirati svoje rješenje i tražiti neko drugo.