Mila Jelavić traži "dječji proračun"

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je zastupnike u Hrvatskom saboru da razmotre prijedlog njezina ureda da se u državnom proračunu razdvoji posebna stavka namijenjena djeci. Zastupnike je pozvala i da kod donošenja državnog proračuna, drugih odluka, zakona, strategija, planova, interes djece stave iznad i ispred svega drugoga, te takve mjere donose konsenzusom.

U pojedinačnoj raspravi o izvješću Branka Juričev Martinčev (HDZ) kazala je kako su iz izvješća vidljivi brojni pomaci u poštovanju i zaštiti prava djece, ali i da se povrede dječjih prava i dalje uglavnom odnose na nepoštivanje prava na roditelje, nasilje te zanemarivanje u obitelji.

Domagoj Hajduković (SDP) naglasio je kako je svako društvo jako koliko su jaki njegovi najslabiji, te da je na državi da djeci osigura mirno, dostojanstveno i poticajno razvojno razdoblje.
Svi klubovi zastupnika poduprli su izvješće pravobraniteljice za djecu kao i rad ureda. U raspravi je upozoreno da se lani povećao broj povreda ekonomskih prava djece zbog siromaštva njihovih roditelja, a da je sve više povreda prava na privatnost djece putem novih tehnologija - mobitela i interneta. Prema istraživanju Ekonomskog fakulteta u Splitu, djeca provode između šest i sedam sati dnevno na internetu, a roditelji su nedostatno informirani o opasnosti i snazi tog medija, rečeno je u raspravi.

Sabor je prihvatio i predložene izmjene i dopune saborskog Poslovnika u prvom čitanju, koje predviđaju ukidanje instituta ispravka netočnog navoda te proširenje instituta replike. Institut netočnog navoda se, ističu vladajući, često zloupotrebljava, a institut replike će se proširiti tako da će zastupnik moći replicirati i predstavniku Vlade te kluba zastupnika, a oni mu odgovoriti. Replika zastupnika, odnosno odgovor na repliku, ne bi mogao trajati dulje od dvije minute, a zastupnik bi mogao na repliku odgovoriti samo jednom, i to na osnovno izlaganje.