Nabucco izgubio vodećeg dobavljača plina

Britanski energetski div British Petroleum objavio je da zbog ekonomske neisplativosti odustaje od plinovoda Nabucco, čime je projekt izgubio vodećeg dobavljača. Taj plinovod trebao bi smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu otvaranjem rute za opskrbu iz srednje Azije i s Bliskog istoka.

BP više ne smatra plinovod Nabucco opcijom za transport plina iz plinskog polja Shah Deniz Stage 2 u Azerbajdžanu, kazao je Iain Conn, čelnik BP-a za preradu i prodaju.

Shah Deniz trebao je biti glavni dobavljač plina za Nabucco i dostavljati oko 16 milijardi prostornih metara plina godišnje plinovodom dugim oko 4.000 kilometara, odnosno nešto više od polovine planiranog ukupnog kapaciteta od 30 milijardi prostornih metara godišnje.

Austrijska naftna grupa OMV, voditelj projekta, nadala se da će u nadolazećim godinama naći druge dobavljače u Turkmenistanu, Iraku i možda čak Iranu. U BP-u su pak zaključili da bi plinovod bio napola prazan u određenom razdoblju, što bi ga činilo ekonomski neisplativim.

Bruxelles je lobirao među zemljama Europske unije da podupru Nabucco, za koji se procjenjuje da će stajati više od 12 milijardi dolara, ali na kraju nitko nije bio spreman dovoljno izdvojiti za plaćenje rezervnih plinovodnih kapaciteta. Europska komisija odbila se pomiriti s porazom, rekavši da ne odustaje od plinovoda unatoč BP-ovu odustajanju.

Čelnik britanskog poduzeća rekao je da BP i azerbajdžanska državna naftna grupa Socar sada proučavaju skraćenu verziju projekta Nabucco, takozvani Nabucco West. Taj plinovod imao bi kapacitet od 16 milijardi prostornih metara plina godišnje i umjesto da se račva u dva ogranka protezao bi se od tursko-bugarske granice do Austrije u dužini od samo 1.600 kilometara.

Glasnogovornik Nabuccoa rekao je da je sada fokus na Nabucco Westu, ali i da će se konzorcij Nabucco vratiti izvornom planu ako BP i partneri promijene poziciju. Čelnik BP-a rekao je kako očekuje da će partneri Shah Deniza donijeti konačnu odluku o trasi do lipnja 2013.