'Cabaret' premijerno u 'Komediji'

Mjuzikl "Cabaret", koji je igrao na svim najvažnijim svjetskim pozornicama, a proslavio ga je i Oscarima nagrađeni istoimeni film, dobio je i hrvatsku verziju u režiji Dore Ruždjak Podolski. Premijera je večeras u Kazalištu Komedija.

Iako su usporedbe s filmom Boba Fossea neizbježne, autorski tim predstave odlučio je da ih one neće opterećivati jer je on tek jedno od mnogih uprizorenja tog uspješnog mjuzikla, a sličnost s filmom, rekla je redateljica Dora Ruždjak za Hinu, može se očekivati samo u nekoliko nježnih citata.

"Cabaret" je ostavio trag na brojnim naraštajima u poimanju mjuzikla i reinterpretaciji društveno-političkog trenutka o kojemu se govori, ali libreto nudi sasvim druge odrednice od filma, otvara nova područja i znatno se od njega razlikuje, rekla je Ruždjak.

Ruždjak ističe važnost snažnog društveno-političkog momenta libreta, prikaz uzleta nacizma tridesetih godina prošlog stoljeća, neimaštine i bijede ispod sjajnih reklama, ekonomske krize koja razjeda međuljudske odnose i pokrivanje očiju pred zlom i zločinom kada se događa pred njima. Tema je danas aktualnija nego ikad jer živimo u neobičnom i mračnom trenutku koji ni sami ne razumijemo i čije nepredvidljive posljedice još ne možemo sagledati do kraja, ustvrdila je.

"Cabaret" je nastao prema motivima drame Johna van Drutena "I am a camera" iz 1951., koja je pak nastala adaptacijom romana Christophera Isherwooda "Goodbye to Berlin". Već nakon prvog uprizorenja 1966. mjuzikl je doživio veliki uspjeh, dobio je mnoge nagrade, u Hrvatskoj je postavljen 2001. u "Kerempuhu", no tada nije izvođen integralno i s orkestrom.

Dirigent je Dinko Appelt, scenografiju potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, a koreografiju Petra Hrašćanec. U glavnim ulogama su Renata Sabljak, Ronald Žlabur i Dražen Čuček, a glume još Jasna Bilušić, Dražen Bratulić, Sanja Marin, Davor Svedružić i Ana Kraljević.