Azerbajdžan - bogata zemlja siromašnih ljudi

Malo je europskih zemalja koje bi u kroničnoj recesiji mogle podnijeti financijski teret finala Eurosonga. Azerbajdžan to može. Golemu zaradu donose mu nafta i plin. Od čak 57 naftnih polja ovaj strateški energetski partner EU-a očekuje proizvodnju 46 milijuna tona nafte i 28 milijardi kubičnih metara plina.

U okolici Bakua počinje s radom jedan od najmodernijih svjetskih naftovoda, onaj koji spaja Kaspijsko more i Mediteran. Kroz njega prolazi i kazahstanska i turkmenistanska nafta. Kapacitet mu je milijun i 200 tisuća barela dnevno i u sljedećih 30 godina trebao bi Azerbajdžanu donijeti prihod od 160 milijardi dolara.

Azerbajdžan je prvi na svijetu počeo industrijski eksploatirati naftu, 1848. - 11 godina prije SAD-a. Imali su i prvi  tanker na svijetu, prvi naftovod, državna naftna kompanija među najvećima je na svijetu... Nakon nafte, najkasnije do 2020. na europsko tržište trebao bi stići i azerski plin.

Azerbajdžan je 1918. postao prva republika u muslimanskom svijetu, a Baku prvi muslimanski grad u kojemu su se izvodili opera i balet. Prva je to zemlja koja je arapsko pismo promijenila u latinicu. Baku, najveći kavkaski grad, danas prolazi neviđenu transformaciju. Usprkos gomili petrodolara, gotovo 45% stanovništva i dalje je siromašno. Dok god je tamo toliko nafte i plina, ljudska prava su u drugom planu.