Festival europske kratke priče

U već tradicionalno neformalnoj atmosferi gastronomsko-sportskog programa Čuvajte se: hrvatski umjetnici kuhaju! danas se otvara Festival europske kratke priče.

Nakon susreta kod Ateljea Žitnjak večeras će se u zagrebačkoj Booksi održati Kratak uvod u suvremenu nizozemsku kratku priču, prvi 'radni' razgovor festivala, koji će do 1. lipnja u Zagrebu i Pazinu ugostiti više od dvadeset europskih književnika.

Recentnu književnu scenu Nizozemske, ovogodišnje zemlje partnera, predstavit će tijekom festivala i spisateljska zvijezda Cees Nooteboom koji se proslavio prozom i putopisima, a u Zagrebu će čitati priče koje će mu na hrvatskom biti objavljene iduće godine.

Iz Nizozemske dolaze još Mannon Uphoff, koju su nizozemski kritičari svrstali među najboljih pet pisaca kasnih devedesetih, i Sanneke van Hassel, kojoj uoči festivala izlazi treća pripovjedna zbirka Magarci i antologija kratkih priča U grad. Prvi put predstavlja se belgijski pisac nizozemskog govornog izričaja Dimitri Verhulst.

Festival će ugostiti i prevođenog portugalskog pisca Jacinta Lucasa Piresa te baskijskog pisca i glazbenika Xabiera Montoiu, dobitnika nekoliko književnih nagrada.

Neven Ušumović predstavit će zbirku priča Rajske ptice, a od domaćih predstavnika tu su još Zoran Ferić, Ivica Pretenjača, Stanislav Habjan, Ivana Simić-Bodrožić, Senko Karuza, Zoran Pilić, Maja Hrgović i Enver Krivac.

Publika jedanaestog festivala imat će prigodu družiti se i s Jamesom Hopkinom, Dilys Rose i Michelle Green iz Velike Britanije, Nualom Ni Chonchuir iz Irske, Dejanom Tiagom Stankovićem, Srđanom Srdićem, Davidom Albaharijem i Jelenom Lengold iz Srbije, Gyoergyjem Dragomanom iz Mađarske i Clemensom Meyerom iz Njemačke, javlja Hina.

Ulazak na festivalske programe je besplatan. Čitanja, radionice, promocije i razgovori s publikom održavat će se u Booksi, Teatru &TD, ZKM-u, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, u Profilu Megastoreu i VIP Clubu te u pazinskom Pučkom otvorenom učilištu i Spomen-domu.