Sirovatka: Nisam odgovoran!

U Dnevniku HTV-a kritike ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića komentirao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Goran Sirovatka. Ne prepoznaje se u Jovanovićevoj kritici. Kritika je možda upućena nekom drugome. Mi smo izradili dobar ispit, naša stručna skupina sastavljena je od najkvalitetnijih profesora, rekao je Sirovatka.

Ne smatra da će Jovanović tražiti njegovu ostavku, a ako to ipak učini, ne smatra da je treba dati.

Rekao je da nisu priznali pogrešku, nego su ocijenili da je na tim pitanjima moglo biti dvojnosti. Iako bi mogli inzistirati na tome da su ta pitanja točna. No želeći da se u ovom trenutku malo smiri situacija, koja je bila nepotrebno uzburkana, da učenici nastave ispite u miru i budu što uspješniji, odlučili su se na ovaj korak, rekao je Sirovatka.

Što je rekao o primjedbi Jovanovićeva tima koji navodi 12 spornih pitanja, pogledajte u videoprilogu na kraju vijesti.


Netko će snositi odgovornost zbog pitanja

Pogrešaka u državnoj maturi ne smije biti. Netko će morati snositi odgovornost, rekao je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati analize stručnog tima o ispitu iz hrvatskog jezika i književnosti na državnoj maturi.

Prema nalazu 20-ak stručnjaka, sveučilišnih i srednjoškolskih profesora, na ispitu za višu razinu mature bilo je dvojbeno sedam, a na B razini barem pet pitanja. Ekspertna skupina detektirala je niz propusta, među ostalim se navodi: Ispit osnovne razine jednak je ako ne i teži od ispita više razine. Da se tekst u ispitu mogao razumjeti, trebalo ga je pročitati nekoliko puta, no ispit nudi premalo vremena. Zadaci nisu u korelaciji s nastavom. Velik broj njih više je primjeren psihologiji, nego hrvatskom jeziku.

O ispitu državne mature ovisi sudbina maturanata, zbog čega pogrešaka ne smije biti, istaknuo je ministar i najavio da će nakon završetka mature tražiti odgovornost nadležnih za uočene propuste. Na novinarsko pitanje znači li to moguće otkaze u NCVVO-u, odgovorio je kako je sve moguće.

Odbacio je optužbe da Ministarstvo vrši politički pritisak, istaknuvši da se samo želi zaštititi učenike kojima o rezultatima mature ovisi upis na fakultete. Ministarstvo nema nadležnost da utječe na pitanja državne mature, pa i ne traži da se sporna pitanja ponište, ali traži da se kod višeznačnih pitanja uvaže oba odgovora, istaknuo je Jovanović. 

Pritužbe na promašenost cijelog projekta državne mature Jovanović je ocijenio neutemeljenima te istaknuo da mu "ne pada na pamet da državnu maturu ukine". Zauzimat će se, kaže, za socijalnu pravednost kako učenici strukovnih škola ne bi morali polagati gotovo jednako tešku maturu kao gimnazijalci, a što je, kaže, do sada bio slučaj. 

Dr. doc. Marko Alerić u emisiji HTV-a Hrvatska uživo rekao je da je stručni tim dao prijedloge kako poboljšati buduću maturu da bi se učinila funkcionalnijom. Smatra da je na maturi premalo pitanja o jezičnom znanju. Ministarstvo obrazovanja preporučit će Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja da uzmu u obzir njihove prijedloge.

Maturantima po bod za sporna pitanja

Prije ministrove konferencije za novinare ravnatelj NCVVO-a Sirovatka donio je odluku o priznavanju bodova za odgovore na po jedno pitanje i na višoj i na osnovnoj razini na ispitu državne mature iz hrvatskoga jezika, objavljeno je na mrežnim stranicama NCVVO-a.

Svim pristupnicima koji su 23. svibnja polagali višu razinu ispita državne mature iz hrvatskog jezika priznaje se jedan bod za 35. pitanje, a svim pristupnicima koji su polagali osnovnu razinu priznanje se jedan bod za 18. pitanje. Tijekom provedbe ispita uočena je pogreška u ispitima. Kako pristupnici ne bi trpjeli štetu radi pogreške u ispitnome materijalu, donesena je odluka kao u pravorijeku, navodi se u obrazloženju odluke.

Pitanje koje se priznaje svim pristupnicima koji su polagali višu razinu odnosi se na citat iz Sofoklova "Kralja Edipa", a maturanti su na temelju četiriju ponuđenih odgovora morali odrediti koji stihovi izriču Edipovu zabludu. Svim pristupnicima koji su polagali osnovnu razinu priznaje se pitanje koje se odnosi na odlomak iz "Kipa domovine leta 188*" Antuna Gustava Matoša.


Pogledajte test iz hrvatskog jezika

Ministar Jovanović je u sinoćnjem Dnevniku 3 HTV-a izjavio kako je već sada jasno da su maturanti bili u pravu da spomenuti test nije bio dobar koncepcijski te da su u njemu bila brojna dvojbena pitanja.

Sporni test za višu i osnovnu razinu objavljen je na internetskim stranicama Nacionalnog centra za vrednovanje obrazovanja. Pogledajte ga!